nieuws

Speciale takelramen Erasmus ziekenhuis komen goed van pas

utiliteitsbouw 1868

Speciale takelramen Erasmus ziekenhuis komen goed van pas

Mammoet takelt volgende week de zware magneten van hagelnieuwe MRI-apparatuur  naar boven in het nieuwe gebouw van het Erasmus Medisch Centrum in Rotterdam. De bouwers prijzen zich gelukkig dat ze speciale verhuisramen hebben aangebracht.  

De verhuis- of takelramen zijn door de architecten van EGM bewust opgenomen  in het ontwerp. Die zorgen voor de toekomstbestendigheid van het gebouw. Ze maken het mogelijk in de toekomst  apparatuuur in en uit te takelen zodat de medici altijd over de nieuwste faciliteiten kunnen beschikken.

De liften in de nieuwbouw van medisch centrum hebben  flinke afmetingen en kunnen grote objecten aan. Maar de magneten van de MRI scanners zijn vooral vanwege hun gewicht van een paar ton een maatje te groot.  De 3 tesla MRI scanner van leverancier GE Healthcare is zo nieuw dat de software voor het diagnose-apparaat nog niet eens klaar is. Daar is de fabrikant nog zeker tot mei volgend jaar mee bezig. Maar de magneet wordt maandag 30 oktober alvast naar de vijfde verdieping van het nieuwe gebouw getakeld.

Demontage gaat verder dan ontgrendelen

Demontage van de verhuisramen vergt wel wat meer dan het overhalen van een grendel, vertelt Meja Linssen van EGM. Maar als dat is gebeurd is er een opening van 4,7 bij 2,8 meter. Daar moet ook toekomstige apparatuur goed door naar binnen kunnen.  Alle negen verdiepingen van het pand naast de entree zijn uitgerust met een verhuis- of takelvenster.

De architecten en adviseurs van EGM zijn al bijna twintig jaar bezig met de nieuwbouw van het Rotterdamse ziekenhuis. De bouwcombinatie van BAM en Ballast Nedam, sloeg al in 2006 de eerste paal. De aanneemsom ging destijds richting de half miljard euro, maar in de loop der jaren is de opdracht flink uitgebreid.

 

Reageer op dit artikel