nieuws

Philips zoekt nieuwe bestemming voor Evoluon

utiliteitsbouw Premium 2075

Philips zoekt nieuwe bestemming voor Evoluon

Philips zoekt een nieuwe bestemming voor het Evoluon, de betonnen vliegende schotel die het in 1966 schonk aan de stad Eindhoven. Vastgoedbedrijf Cushman & Wakefield verkent nieuwe bestemmingen.

Het Eindhovens Dagblad is vandaag veel stelliger en zegt dat Philips het Evoluon in de verkoop zet. Maar er is  niemand die dat wil bevestigen. De lokale krant drukt er meteen een klaagzang bij af van Eindhovenaren die treuren dat na het vertrek van het hoofdkantoor en de sluiting van vele fabrieken Philips nu ook haar handen aftrekt van het icoon. dat het bij haar 75ste verjaardag in 1966 schonk aan de stad.

Menig schoolreisje ging naar het Evoluon

In de jaren na de opening fungeerde het als symbool voor de technische vooruitgang. Menig schoolreisje eindigde in de betonnen vliegende schotel in Eindhoven waar de electronicafabrikant de spraakmakendste innovaties tentoonstelde.  In 1989 sloot het als educatief technologiemuseum. Samen met andere nieuwbouw op het terrein kreeg het vanaf 1996 een nieuw leven als congres- en evenementencentrum.

Net als Philips zelf wil Cushman & Wakefield, het voormalige DTZ Zadelhoff, weinig  kwijt over de plannen of de opdracht die het heeft gekregen. Volgens een woordvoerder van het vastgoedbedrijf komt er op zijn vroegst over een paar maanden nieuws naar buiten.

Mensen koesteren warme gevoelens voor het monument

Veel meer dan dat weet vastgoedtycoon Ton de Koning van Interesting Vastgoed ook niet.  Hij weet dat er een tender in voorbereiding is voor nieuwe bestemmingen en nieuw vastgoedprogramma rondom de futuristische gebouw dat sinds een paar jaar de status van Rijksmonument bezit. Hij durft ook niet te zeggen of het Evoluon in zijn huidige functie als vergader- en congrescentrum slecht rendeert of niet. Maar de Koning is vastgoedman genoeg om,  als het project op de markt komt inderdaad een plan te willen ontwikkelen. “De gevoelens die veel Nederlanders voor het gebouw koesteren, ken ik natuurlijk ook. En ik heb vaker bestemmingen gevonden voor oude Philips panden, zoals de Lichttoren en Strijp S.”

Bouwkundig in prima staat

De bouwkundige staat van het Evoluon is volgens De Koning prima. Philips waakt volgens hem altijd als een heel goede huisbaas over haar vastgoed. “Dus je hoeft niet bang te zijn dat het dak lekt of dat de installaties op hun laatste benen lopen. Maar je moet er een zinvol programma omheen bedenken en dat moet in nauwe samenspraak met de gemeenten en omgeving. Zonder dat doe je geen zaken.”

Het Evoluon is ontworpen door Louis Kalff en Leo de Bever. Het bureau van de laatste is nog altijd heel actief in Eindhoven en omgeving. Het was onder andere verantwoordelijk voor het architectonisch ontwerp van de parkeergarage die in mei van dit jaar instortte.

Reageer op dit artikel