nieuws

Brexit-klus Zuidas op de markt: Maar komt medicijnpand wel naar Nederland?

utiliteitsbouw 2202

Brexit-klus Zuidas op de markt: Maar komt medicijnpand wel naar Nederland?

Het is nog lang niet zeker of het pand op de Zuidas ooit wordt gebouwd, maar de tenderfase is alvast begonnen. Het Rijksvastgoedbedrijf selecteert alvast drie geschikte bouwers voor het Europees Medicijnagentschap, dat door de Brexit zal moeten verhuizen. Nooit eerder werd een aanbesteding uitgeschreven voor een project dat zo onzeker is.

“Het gaat vooralsnog uitsluitend om de selectiefase”, benadrukt de woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf. Er zijn namelijk nog veel meer landen die azen op het agentschap waar 900 mensen werken. Het is nog volstrekt onzeker of het gebouw ooit gebouwd hoeft te worden, maar als de keus op Nederland valt, moet het pand er al begin 2019 staan.

“Dat lukt nooit als we eerst de hele procedure afwachten.” De klus met een waarde van tussen de 250 en 300 miljoen euro  is daarom al op Tenderned gezet.  Demissionair minister Edith Schippers presenteerde afgelopen zomer het bidboek in Londen. Maar er zijn nog heel veel andere kapers op de kust.

900 medewerkers en veel bezoekers

Ondanks de hoge onzekerheidsmarge is het wel zo dat alleen geselecteerde partijen in aanmerking komen voor de bouw. Wie dus nu niet reageert, maakt gene kans op het project. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft gekozen voor een dbm-contract, waarbij ook de ontwerpvrijheid beperkt zal zijn.

In deze eerste fase moeten consortia aantonen dat zij genoeg ervaring hebben om een “perfect gebouw” voor het EMA te bouwen en in te richten. In het gebouw werken 900 medewerkers, maar komen jaarlijks ook 36.000 bezoekers en zijn er 500 à 600 internationale vergaderingen. Ook 20 jaar lang onderhoud hoort bij de opdracht.

Snelheid zwaar gunningscriterium

Alleen consortia die door de selectiefase komen, kunnen zich in de volgende fase inschrijven als het EMA naar Nederland komt. Het Rijksvastgoedbedrijf zet in op drie partijen om de zogenoemde dialoogfase te doorlopen. De gunning volgt dan in maart 2018. De oplevering van het pand is dan in 2019. Uit de tenderstukken blijkt dat snelheid en hinder zwaar zullen meewegen bij de gunningscriteria.

Reageer op dit artikel