nieuws

Strukton, Heijmans en Hurks weigeren RIVM te bouwen

utiliteitsbouw 19050

Strukton, Heijmans en Hurks weigeren RIVM te bouwen
Hurks stapt ook uit probleemproject RIVM

Strukton, Heijmans en Hurks hebben het Rijk voor het blok gezet bij de nieuwbouw van het RIVM. De combinatie weigert te beginnen met de bouw totdat overeenstemming is over de enorme meerkosten van de vertraging met de wiebellabs.

Afgelopen januari werd eindelijk het aanvangscertificaat afgegeven, maar de eerste paal is nog altijd niet geslagen. Een speciale arbitragecommissie heeft  inmiddels bindende uitspraak gedaan, waarover nog altijd wordt onderhandeld.

Zowel Heijmans als Strukton kunnen nog geen nieuwe startdatum noemen, maar alle partijen hopen op een snelle afhandeling. Het contract met een waarde van ruim een kwart miljard euro is opengebroken en moet op diverse punten worden aangepast.

Grote disputen

Iets vergelijkbaars gebeurde eerder bij grote disputen over de Tweede Coentunnel en de A15 Maasvlakte Vaanplein. Ook daar zijn de uitspraken nooit openbaar gemaakt, maar moesten zowel opdrachtgever als opdrachtnemers water bij de wijn doen.

Ontwerp: Felix Claus Dick Van Wageningen Architecten
Visualisatie: bmd i.s.m. max

Over de hoogte van de meerkosten voor het 18 verdiepingen hoge gebouw (80 meter) op de Utrechtse Uithof willen de partijen weinig kwijt. De belangrijkste combinant Strukton (37,5 procent) reserveerde vorig jaar 18 miljoen euro voor tegenvallers en Heijmans 10 miljoen. Ook Hurks zette geld opzij voor het dbfm-project dat gierend uit de klauwen is gelopen.

Vertraging loopt op

Heijmans maakte overigens bij de halfjaarcijfers bekend dat de reservering van 10 miljoen goed is ingeschat en genoeg is om de tegenvallers op te vangen. “De financiële afwikkeling is voor ons minimaal even belangrijk dan de technische oplossing. Daar zitten we nu midden in”, wil de woordvoerder van Heijmans nog wel kwijt.

De nieuwbouw van de labs voor het RIVM en het CBG.

De woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf bevestigt dat het project kampt met grote meerkosten veroorzaakt door de vertraging in combinatie met extra technische aanpassingen aan het ontwerp. “Een onafhankelijke commissie van deskundigen heeft zich gebogen over dit dossier. Daarvoor biedt het contract de mogelijkheid bij geschillen. Die uitkomst wordt in overleg met de partijen uitgewerkt.” Beide partijen draaien op voor de miljoenenstrop.

Niet op straat

Het gebouw van 70.000 m2 is bestemd voor kantoren en laboratoria (17.000 m2) van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG). Het oude pand van het RIVM in Bilthoven Is inmiddels verkocht, maar kan langer worden teruggehuurd. Ook daar zijn grote meerkosten mee gemoeid, maar de laboranten komen in elk geval niet op straat te staan.

In gebreke gesteld

Het contract voor de nieuwbouw werd al in de zomer van 2014 gegund. Na uitwerking van het ontwerp ging het Rijksvastgoedbedrijf niet akkoord met de voorstellen. Het ontwerp was niet trillingsvrij en de bouwcombinatie werd diverse keren in gebreke gesteld. Een torenhoge boete vanwege contractbreuk dreigde.

Langere funderingspalen

Het ontwerp is uiteindelijk volledig omgegooid. Het trillingenvraagstuk is opgelost met extra lange heipalen, grotere funderingsplaten en luchtspouwen rondom het gebouw. Ook verschuiven de toren en de vleugel met specifieke laboratoria 20 meter zuidwaarts ten opzichte van de trambaan.

Afgelopen januari werd alsnog het aanvangscertificaat afgegeven, net voor de fatale datum in het contract. Opmerkelijk is dat aansluitende de bouwcombinatie toen niet aan het werk ging.

Ze eisten eerst overeenstemming over de meerkosten, liet CEO Ton Hillen van Heijmans vallen bij de analistenpresentatie van de halfjaarcijfers. Zowel het Rijksvastgoedbedrijf als Strukton bevestigen die opmerkelijke aanpak.

Al is de verwachting dat de bouw nog wel dit jaar begint. De oplevering is voorzien in de tweede helft van 2021, ruim drie jaar later dan in het oorspronkelijke contract vastgelegd.  

Nieuwbouw RIVM/CBG:

  • Opdracht: flexibele werkplekken voor 2200 mensen en + 17.000 m2 laboratoria, waarvan 1500 m2 high containment
  • Opdrachtgever: Rijksvastgoedbedrijf/ministerie VWS
  • Gebruikers: RIVM en CBG
  • Opdrachtnemer: Hurks/Strukton/Heijmans
  • Contract: dbfmo, met 25 jaar exploitatie en onderhoud
  • Contractwaarde: 267 miljoen euro
  • Planning bouw volgens contract: medio 2015
  • Oorspronkelijke oplevering: september 2018
  • Huidige planning: mogelijk eind 2017
  • Inzet nieuwe opleveringsdatum: 2e helft 2021
Reageer op dit artikel