nieuws

Onderzoeksraad kijkt toch naar instorting Eindhoven

utiliteitsbouw 4072

Onderzoeksraad kijkt toch naar instorting Eindhoven
EINDHOVEN - De parkeergarage van Eindhoven Airport is zaterdag rond zeven uur ingestort. De garage was in aanbouw. Er zijn geen gewonden gevallen. Als gevolg van de instorting zit Eindhoven Airport zonder stroom en is er geen vliegverkeer mogelijk. COPYRIGHT ROB ENGELAAR // COBOUW VAKMEDIANET ONLY // EDITORIAL ONLY

De Onderzoeksraad voor Veiligheid start toch een eigen onderzoek naar de instorting van de parkeergarage bij luchthaven Eindhoven. De onderzoekers signaleren blijkbaar een dieper liggende structurele oorzaak achter het ongeval, maar willen daarover voorlopig nog niets kwijt.

De OVV  was wel eerder een verkennend onderzoek gestart en keek vanaf het begin mee over de schouders van de onderzoekers van aannemer BAM,  Bureau Hageman en TNO. Nu is er dan toch besloten om een eigen onderzoek te starten. Dat geeft aan dat de de onderzoekers dieperliggende oorzaken signaleren, waar ze de bouwbranche of de samenleving op wil wijzen. Het kan volgens een woordvoerder zomaar een jaar duren voordat de Raad haar eindrapport presenteert.

De parkeergarage pal tegenover het ontvangstgebouw van de luchthaven stortte op zaterdagavond 27 mei  zonder enige waarschuwing in. ’s Middags was er nog gewerkt aan het coaten van de betonvloeren. Op het moment van instorten was er niemand in het gebouw aanwezig en er vielen geen gewonden.

De garage was door BAM gebouwd uit bollenplaatvloeren en in het werk gestortte betonnen kolommen. Het gebouw zou begin juli in gebruik worden genomen. MacDonalds had al bijna dertig mensen aangenomen voor de vestiging die op de begane grond in de multifunctionele parkeergarage gevestigd zou worden.

Kort na de instorting uitten diverse experts in de media hun verwondering over de extreem dunne vloeren waar weinig bovenwapening uitstak. Merkwaardig was ook dat de vloer midden over een bolllenlijn was gescheurd, waar de constructie het minste beton bevat. Het multifunctionele gebouw is ontworpen door De Bever Architecten, al jarenlang de huisarchitect van Airport Eindhoven. Archimides verzorgde het constructief ontwerp,  eveneens in opdracht van in opdracht van de luchthaven.

Het ingestortte deel besloeg ongeveer een vijfde deel van het gebouw.  BAM studeert er nog op of het mogelijk en zinvol is om het deel dat is blijven staan van buitenaf te stabiliseren met staalprofielen en stempels. Tot die tijd wordt niemand in het gebouw toegelaten. Zelfs de onderzoekers niet. Afgelopen week toerde een robot-autootje door het pand om een laserscan te maken en 360 graden foto’s. Eerdere opnamen met drones leverde nog niet alle benodigde informatie op. Onderwijl wordt de naargeestige bouwplaats zoveel mogelijk aan het zicht onttrokken. BAM verhoogt de schuttingen momenteel tot vier meter.

Reageer op dit artikel