nieuws

Ballast Nedam en Strukton bouwen samen circulair paviljoen in Utrecht

utiliteitsbouw 2848

Ballast Nedam en Strukton bouwen samen circulair paviljoen in Utrecht

Strukton, Ballast Nedam en Facilicom gaan samen met Albron een circulair horeca- en ontmoetingspaviljoen bouwen in het stationsgebied Utrecht. Het paviljoen, dat ‘the Green House’ gaat heten, moet 15 jaar lang een bron van inspiratie voor een nieuwe circulaire economie worden wordt horeca-, werk- en vergaderaccommodatie en een plek waar duurzame innovaties getoond worden.

Voorjaar 2018 opent ‘the Green House’ haar deuren al. De snelle bouw is mogelijk, omdat enerzijds volledig remontabel wordt gebouwd en gebruik gemaakt van geprefabriceerde elementen en anderzijds ook zoveel mogelijk wordt hergebruikt. Zo komen de gevelplatenuit de oude Knoopkazerne die naast ‘the Green House’ staat. Na 15 jaar kan het paviljoen ergens anders geplaatst worden en de vrijgekomen grond op een andere manier worden gebruikt.

De samenwerking tussen Strukton, Ballast Nedam, Facilicom en Albron heeft tot doel de gezamenlijke visie en droom op duurzaam bouwen en exploiteren waar te maken. Dit gebeurt via een verregaande samenwerkingsovereenkomst, die zich onderscheidt van de gebruikelijke huurovereenkomst. Uitgangspunt is een maximaal resultaat op het gebied van circulariteit, zowel tijdens de ontwikkeling en realisatie als gedurende 15 jaar exploitatie. De resultaten blijven niet voor de betrokken partijen, maar worden gedeeld. Zodat anderen ook van de bevindingen kunnen leren.

Onderdeel van aanbesteding Knoopkazerne

Directe aanleiding voor de bouw van het paviljoen was het streven van het Rijksvastgoedbedrijf om op de locatie van ‘the Green House’ geen gat te laten ontstaan. De gemeente Utrecht ging mee in een tijdelijk gebouw op een drukbezocht binnenstedelijk knooppunt. Vervolgens heeft het Rijksvastgoedbedrijf ervoor gekozen om het paviljoen onderdeel te maken van de aanbesteding van de herontwikkeling van de voormalige naastgelegen Knoopkazerne.

Reageer op dit artikel