nieuws

ING neemt vastgoedklanten mee naar smeltende ijskappen

utiliteitsbouw 1712

ING neemt vastgoedklanten mee naar smeltende ijskappen
"ING Hoofdkantoor, Amsterdam (1)" by Jan Derwig - Foto Architectenbureau Alberts & Van Huut Archief. Licensed under CC BY-SA 3.0 via Wikimedia Commons - https://commons.wikimedia.org/wiki/File:ING_Hoofdkantoor,_Amsterdam_(1).jpg#/media/File:ING_Hoofdkanto

ING Real Estate Finance (REF) gaat vijftien vastgoedklanten smeltende poolkappen laten zien op de Noordpool. De bank hoopt dat de klanten na de reis hard aan de slag gaan om hun gebouwen te vergroenen.

Het zijn geen institutionele beleggers die mee gaan naar Spitsbergen, zegt algemeen directeur Peter Göbel in het Financieele Dagblad. “Die investeren uit zichzelf wel in duurzaamheid.”

Banken moeten wel

Banken als ABN Amro en ING bieden hun klanten in voorkomende gevallen 100 procent financiering aan voor het verduurzamen van hun gebouwen. De banken moeten wel, want ze hebben nog veel geld zitten in incourante, leegstaande kantoren. Door deze te verduurzamen, is de kans groter dat er huurders komen.

ING zegt in het FD dat sommige klanten het mes op de keel krijgen. Ze moeten een plan indienen om te verduurzamen. Doen ze dat niet, dat zal de bank hun vastgoed niet herfinancieren.

Minimaal label C

Kantoorgebouwen moeten vanaf 2023 minimaal energielabel C hebben, anders mogen ze niet meer worden gebruikt. Op dit moment heeft 18 procent van de gebouwen en 30 procent van de kantoren die ING financiert label C of hoger.

Vorig jaar meldde Cobouw al dat ABN Amro klanten bij de hand neemt bij het verduurzamen van kantoren.

Reageer op dit artikel