nieuws

Kantorenmarkt trekt weer aan. Vooral in de hoofdstad dan

utiliteitsbouw Premium 24

Kantorenmarkt trekt weer aan. Vooral in de hoofdstad dan

De Nederlandse kantorenmarkt heeft afgelopen jaar de weg omhoog duidelijk ingezet na het voorzichtige herstel in 2015. De vraag naar kantoorruimte nam stevig toe en daarbij daalde het aanbod. Volgens makelaarsvereniging NVM Business was vooral de opleving in Amsterdam sterk.

In totaal werd afgelopen jaar 1,6 miljoen vierkante meter kantooroppervlakte verhuurd of verkocht. Een stijging met 25 procent ten opzichte van een jaar eerder. Vooral de aantrekkende economie zorgde voor een hogere vraag naar kantoorruimten. Het aanbod beschikbare kantoren daalde met 9 procent naar 7,75 miljoen vierkante meter, geholpen ook door kantoorruimtes die uit de voorraad werden onttrokken.

Eind 2016 stond volgens NVM Business 16 procent van de kantoorruimtes in Nederland leeg. Een jaar eerder was dat ruim 17 procent.

Huurprijzen

Volgens NVM Business waren er geografisch gezien wel duidelijke verschillen. In het noorden van Nederland was de vraag naar kantoorruimte tanende, terwijl in de Randstad juist meer vraag was naar werkplekken. In Amsterdam steeg de afzet van kantoorruimten met 70 procent tot 383.000 vierkante meter.

De opleving op de Amsterdamse kantorenmarkt was ook merkbaar in de huurprijzen. Waar over het algemeen de huren redelijk stabiel bleven, moest voor kantoorruimtes in het centrum van Amsterdam of op de Zuidas tot wel 15 procent meer worden betaald.

Verder viel op dat beleggers steeds meer heil zien in kantoren als belegging. Afgelopen jaar kochten beleggers voor circa 4 miljard euro aan kantoren, tegenover 3 miljard euro een jaar eerder. Ook hier lag het zwaartepunt in de Randstad, waar 85 procent van de totale investeringen werden gedaan.

Reageer op dit artikel