nieuws

Investeringen in Nederlands vastgoed naar recordhoogte

utiliteitsbouw Premium 30

Investeringen in Nederlands vastgoed naar recordhoogte

2016 is in totaal voor ruim 13,5 miljard euro belegd in Nederlands commercieel vastgoed, dat blijkt uit cijfers van internationaal vastgoedadviseur CBRE. Dit is een absoluut record en een stijging ten opzichte van 2007, dat toen met een investeringsvolume van 13,15 miljard euro als recordjaar de boeken in ging.

In Nederland werd in de eerste drie kwartalen van 2016 voor ruim7,8 miljard euro verhandeld. In het laatste kwartaal is hier nog  5,7 miljard euro aan toegevoegd. Beleggers hebben hun zinnen met name op kantoren ( 5,8 miljard euro) en woningen (3,3 miljard) gezet.

Het beleggingsvolume in bedrijfsruimte is met 1,2 miljard euro stabiel gebleven en voor winkelvastgoed lag het volume met 1,8 miljard lager dan vorig jaar, toen de Corio/Klépierre portefeuille voor 730 miljoen euro werd aangekocht door Wereldhave. Daarnaast is dit lagere volume te verklaren door onzekerheid op de winkelmarkt door faillissementen van grote binnenlandse winkelketens eind 2015 en begin 2016.

Jos Tromp, EMEA Head of Research, CBRE: “Beleggers zijn veelal risicomijdend. Investeren in een land met gezonde, economische fundamenten en relatief hoge rendementen past goed in dit plaatje. We zien door een schaarste aan prime product dat beleggers hun blik verruimen. In hun zoektocht naar rendement kijken ze niet meer alleen naar Amsterdam maar ook naar steden als Rotterdam en Utrecht. Daarnaast zien we de interesse in commercieel vastgoed in niche markten toenemen. Met name zorgvastgoed is een gewild product.”

Ook dit jaar hoog volume

Voor 2017 wordt opnieuw een hoog volume verwacht, zegt Erik Langens, executive director Capital Markets. “Ondanks de uitdagingen die er nog liggen zien wij door een aantal positieve signalen volop kansen voor beleggers. Het consumentenvertrouwen is in jaren niet zo hoog geweest en de grootste pijn op het faillissementenvlak is genomen. Dit, samen met het feit dat winkelobjecten relatief gunstig geprijsd zijn, belooft een goed jaar voor de retailmarkt in 2017.”

Reageer op dit artikel