nieuws

Bouwdirecteur en uitvoerder niet vervolgd voor dakdrama

utiliteitsbouw Premium 19

Bouwdirecteur en uitvoerder niet vervolgd voor dakdrama

De directeur van Goossens Te Pas Bouw en een uitvoerder worden niet langer vervolgd voor hun aandeel in de instorting van het dak van het stadion van FC Twente, ruim vijf jaar geleden. Dat heeft het gerechtshof van Arnhem bepaald.

Volgens het hof heeft het Openbaar Ministerie niet duidelijk kunnen maken waarom het strafproces tegen de twee verdachten zo lang op zich laat wachten.

Tweetal wilde snel duidelijkheid over vervolging

Het tweetal stapte in 2015 naar de rechter omdat zij het wachten op hun proces niet meer konden verdragen. De rechtbank besloot een streep te zetten door hun vervolging, maar het OM ging tegen die uitspraak in beroep.

Nu het hof tot hetzelfde oordeel is gekomen, hoeven de mannen definitief niet voor te komen. Het is nog onduidelijk of de strafzaak tegen de betrokken bouwbedrijven wel doorgaat. Mogelijk wordt deze zaak geschikt.

Het nieuwe dak van de Grolsch Veste stortte in 2011 in. Daarbij kwamen twee bouwvakkers om het leven en raakten nog eens zestien werklieden gewond.

Kap te zwaar belast

De Onderzoeksraad voor Veiligheid concludeerde in 2012 na onderzoek dat de staalconstructie voor de kap niet goed paste op de betonnen onderbouw. Die moest daardoor met kracht gemonteerd worden. Door de vervormingen die daarbij ontstonden, was de constructie minder belastbaar. Ook ontbraken schoren en koppelstaven om de afbouw te vergemakkelijken. Toen de kap niettemin werd belast om de afbouw te versnellen, raakte de constructie overbelast en bezweek.

Reageer op dit artikel