nieuws

Ruim 700.000 m2 aan kantoren getransformeerd

utiliteitsbouw Premium 25

Ruim 700.000 m2 aan kantoren getransformeerd

In 2015 is ongeveer 800.000 vierkante meter aan kantoorruimte onttrokken in Nederland, waarvan ruim 700.000 vierkante meter is getransformeerd naar andere functies. Dat blijkt uit onderzoek van Bureau Stedelijke Planning.

De kantorenleegstand zou 10 procent hoger zijn geweest als deze onttrekking niet had plaatsgevonden.

De helft van de kantoren die zijn getransformeerd, gesloopt dan wel een andere bestemming hebben gekregen, stond in de zes gemeenten met de grootste kantorenvoorraad (gezamenlijk 39 procent van de totale voorraad in Nederland).

Amsterdam is koploper. Hier is in de afgelopen vijf jaar meer dan een half miljoen vierkante meter kantoorruimte onttrokken. Dat is 8,4 procent van de totale Amsterdamse kantorenvoorraad. Den Haag volgt met 490.000 vierkante meter, maar liefst 11,9 procent van de voorraad.

Krappe woningmarkt maakt transformeren aantrekkelijk

In beide steden is sprake van een krappe woningmarkt wat het transformeren van kantoren naar woningen aantrekkelijk maakt. In Amsterdam zijn bovendien een aantal kantoren getransformeerd naar hotels.

Als aandeel van de totale kantorenvoorraad is Eindhoven winnaar. In de afgelopen vijf jaar werd hier 210.000 vierkante meter onttrokken of getransformeerd. Dit is 13,6 procent van de kantorenvoorraad. Bijna driekwart van deze uit de markt gehaalde kantoren zijn voormalige Philipsgebouwen. In Rotterdam en Utrecht zijn veel minder kantoren onttrokken met respectievelijk 6,8 en 6,3 procent van de voorraad de afgelopen vijf jaar.

Ontrekking blijft in andere landsdelen achter

Driekwart van de onttrekking in 2015 vond plaats in de Metropoolregio Amsterdam en de provincie Zuid-Holland. Maar meer dan de helft van het metrage leegstaande kantoren bevindt zich buiten de Randstad. Dit betekent dat de onttrekking van kantoren in de overige landsdelen achterblijft.

Volgens Pieter van der Heijde, algemeen directeur van Bureau Stedelijke Planning, is een mogelijke verklaring voor het achterblijven van de rest van Nederland dat de woningmarkt zich hier langzamer heeft hersteld. De meerderheid van de getransformeerde kantoorruimte krijgt immers een woonfunctie.

Reageer op dit artikel