nieuws

Parkeergarage Katwijk valt opnieuw in de prijzen

utiliteitsbouw 120

Parkeergarage Katwijk valt opnieuw in de prijzen

De nieuwe parkeergarage langs de boulevard van Katwijk aan Zee heeft de World Architecture News Infrastructure Award gewonnen. Eerder werd de parkeergarage al uitgeroepen tot gebouw van het jaar.

De prijs werd uitgereikt tijdens UK Construction Week in Birmingham, die tot en met 20 oktober duurt.

Kustwerk Katwijk, zoals de parkeergarage heet, werd begin vorig jaar geopend.  Opdrachtgever was de gemeente Katwijk. Het complex werd ontworpen door Royal HasKoningDHV en ZJA Zwarts & Jansma Architects en voor 38 miljoen euro gebouwd door Ballast Nedam.

Jury: verbijsterend mooi project

De jury noemt Kustwerk Katwijk “een verbijsterend mooi multifunctioneel project”. Het complex is zowel een kustverdedigingswerk, een parkeergarage als een architectonische trekpleister. De parkeergarage is aangelegd tussen de boulevard en een nieuw aangelegde dijk.

“Infrastructuur hoeft niet alleen efficiënt, maar kan ook een feest zijn. Er zit een verborgen complexiteit en zelfs echte romantiek in het project’, aldus de jury.

Wettelijke veiligheidsnormen

Door het verbreden van de duinen in combinatie met de dijk en de parkeergarage, voldoet de Katwijkse kustverdediging weer aan de wettelijke veiligheidsnormen. Dit jaar won Kustwerk Katwijk de prijs van beste gebouw van 2016 van Nederlandse architecten verenigd in BNA.

Reageer op dit artikel