nieuws

Nieuwbouw RIVM terug naar tekentafel

utiliteitsbouw 234

Nieuwbouw RIVM terug naar tekentafel

Het nieuwe gebouw voor het RIVM wordt later opgeleverd dan gepland. Het ontwerp voor het 18 verdiepingen tellende gebouw op de Uithof in Utrecht voldoet niet aan de gestelde trillingseis voor laboratoriumruimten en moet terug naar de tekentafel.

Pas in het najaar wordt bekend hoe bouwconsortium StruktonHurksHeijmans (SHH) de constructie zodanig weet aan te passen dat de trillingen veroorzaakt door auto’s, bussen en de nieuwe Uithoflijn voldoende kunnen worden opgevangen. De bouw van het nieuwe RIVM-gebouw begint daardoor zeker anderhalf jaar later dan gepland en wordt pas in 2019 opgeleverd.

De nieuwbouw is een pps-constructie (publiek-private samenwerking) met een DBFMO-contract. De nieuwe huisvesting van het RIVM en het CBG is het eerste pps-project in Nederland voor een overheidsgebouw dat ook laboratoria bevat. Het consortium bestaande uit Strukton, Heijmans en Hurks won de aanbesteding op basis van emvi-criteria en tekende ook voor een 25-jarig onderhoudscontract.
Het opvallende, flexibele, duurzame en energiezuinige glazen gebouw bestaat uit 18 verdiepingen. Het moet een landmark aan de A27 en baken voor de Uithof worden.

Ongeveer een derde deel van het gebouw bestaat uit laboratoria. De kantoren zijn ingericht volgens het principe van het nieuwe werken. Verder komt er parkeergelegenheid voor auto’s, motoren en fietsen.

Het gebouw moet straks voldoen aan hoge duurzaamheidskenmerken voor het gebouw en de exploitatie ervan. Het moet een voorbeeldfunctie krijgen op het gebied van duurzaam bouwen en exploiteren. Het ontwerp kreeg eerder een BREEAM-Outstanding certificaat.

Reageer op dit artikel