nieuws

Rijksvastgoed gooit gegevens online

utiliteitsbouw 5

Rijksvastgoed gooit gegevens online

Een parkeerplaats langs de A28 voor ruim 2 ton of een gevangenis voor 2,3 miljoen. Het Rijksvastgoedbedrijf deed vorig jaar 158 objecten van de hand en kreeg daar 119 miljoen euro voor. Vanaf deze week zijn alle transacties van vorig jaar tot in detail beschikbaar voor iedereen. Het gaat om gegevens van bijvoorbeeld verkochte leegstaande kantoren, kazernes, rechtbanken en gevangenissen.

De klapper van vorig jaar was het voormalige gerechtsgebouw op de Amsterdamse Prinsengracht dat voor 61,3 miljoen euro verkocht werd aan investeerder M7. Het openbaar maken van alle verkoopgegevens is een eerste stap, kondigt de Rijksdienst aan.

Alles openbaar, tenzij

De komende drie jaar worden ook andere datasets over vastgoed van het Rijk voor iedereen toegankelijk, zoals de gegevens over huur en aankoop van vastgoed, een overzicht van alle gebouwen en gronden van het Rijk, (ver)bouw- en renovatieprojecten, kunst, monumenten en gegevens over verhuur en pacht. Na publicatie worden alle gegevens regelmatig geactualiseerd. Alleen commercieel vertrouwelijke of privacygevoelige gegevens worden niet gepubliceerd.

Transparant

Vooral met het openbaar maken van koop- en verkoopgegevens levert het Rijksvastgoedbedrijf een bijdrage aan een transparantere vastgoedmarkt. Taxateurs kunnen hun taxaties daarmee professioneel onderbouwen, reële vastgoedwaarderingen zijn belangrijk voor (internationale) institutionele beleggers.

Verder sluit het beschikbaar stellen van datasets aan bij hoe het Rijk in het algemeen met gegevens om wil gaan: ‘alles is openbaar, tenzij’. Zo veel mogelijk gegevens worden vrij toegankelijk. Iedereen mag deze open data gebruiken, zonder bronvermelding of beperking in wat met de data mogelijk is.

 Accenten afstootstrategie 2015-2020

* Rechtstreeks bod uit de markt toegestaan
* Voorselectie marktpartijen bij verkoop categorie III
* Veilen per opbod bij gewild vastgoed (categorie I en II)
* Voorwaardelijke biedingen ruimhartiger toegestaan

Bron: Rijksvastgoedbedrijf

 

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels