nieuws

Bouwen in ijltempo met houten prefabsysteem

utiliteitsbouw Premium 48

Bouwen in ijltempo met houten prefabsysteem

Een kantoorgebouw kun je best in een paar maanden overeind zetten, mits licht en prefab uitgevoerd. Van Rhijn Bouw hoopt dat de komende maanden te bewijzen in Noordwijk. De  Katwijkse aannemer bedacht een duurzaam houten prefabsysteem voor het Space Business Park.

De bouw kan pas op 1 november starten, toch moet het prestigieuze Galileo Reference Centre al op 1 juli volgend jaar operationeel zijn. Een uitdaging dus, want de aanbesteding is net afgerond en het vergunningentraject nog in volle gang. Het bouwteam dat het slimme en snelle concept bedacht staat klaar voor de start.

Uitdagend, maar het hele bouwteam gelooft erin

“Op het moment dat de bouwvergunning binnenrolt, gaat ergens anders het eerste stuk hout de machine in”, vertelt Helmut Schwaneberg (Van Rhijn Bouw). “Uitdagend, maar het hele bouwteam gelooft erin. Het is dus minder spannend dan je zou denken.” Behalve Van Rhijn Bouw zijn de Architekten Cie, Woodteq en de installatietechnische bureaus Van Galen en Schoonderbeek partner in het bouwteam.

Geen fundering

Het ontwikkelde concept voorziet in een geprefabriceerd gebouw. De volledig houten opbouw is zo licht dat een paalfundering niet nodig is. Basis voor het Galileo Reference Centre is een betonplaat die direct op het stevige duinzand wordt gestort. De houtskeletbouw constructie is daarop volledig droog op te bouwen.

Specialist Woodteq uit Holten levert een bouwpakket van houten kolommen en gelamineerde liggers met PEFC-certificaat. De gelamineerde vloerelementen onderling gekoppeld met veer- en groefverbindingen. De vloeren worden kant-en-klaar met isolatie (minerale wol) en beplating aan boven- en onderzijde geleverd. Tijdrovende afwerking met systeemplafonds is daarom niet nodig.

Op de bouwplaats op het Noordwijkse Space Business Park laten de diverse onderdelen zich snel inhijsen en afmonteren. Nadat de houtconstructie overeind staat, hoeft de aannemer alleen nog maar systeemwanden en gevels te monteren. De elementengevel bestaat uit aluminiumkozijnen met een gevarieerde opbouw. De negentig centimeter hoge elementen bestaan afwisselend uit transparant glas, gezeefdrukt glas en dichte panelen bij de installatietechnische ruimtes.

Galileo

De verwachting is dat de vergunningprocedure snel kan worden doorlopen, want het project valt binnen het bestemmingsplan. Tegenwerking valt sowieso niet te verwachten, want de Nederlandse overheid heeft alles uit de kast gehaald om het project binnen te halen.

De nieuwbouw van het Galileo Reference Centre wordt de noodzakelijke schakel voor het nieuwe Europese satellietnavigatiesysteem Galileo. Dat gaat onder meer GPS vervangen. De aanbestedingsprocedure is voorbereid onder regie van het Rijksvastgoedbedrijf.

Het gebouw van 1.500 vierkante meter wordt in twee bouwlagen uitgevoerd. Het krijgt kantoorruimtes, ondersteunende voorzieningen en verschillende computerruimtes. Op het dak komen antennes te staan voor de ontvangst van de signalen van satellieten die voor het navigatiesysteem in de ruimte zijn gebracht.

Het centrum is optimaal  toegerust om de datastromen te verwerken en te analyseren. Het Europese systeem is verfijnder dan het Amerikaanse GPS-systeem. Particulieren zullen het ook gaan merken wanneer het systeem operationeel is.

(visual: Element)

Reageer op dit artikel