nieuws

Weinig zorgen BAM over Brexit

utiliteitsbouw 312

Weinig zorgen BAM over Brexit

BAM verwacht op korte termijn geen negatieve gevolgen van de uitslag van het Brexit-referendum. Dat laat zegsman Arno Pronk desgevraagd weten in een reactie op aanstaande vertrek van de Britten uit de EU.

Voor het Bunnikse bouwconcern is Groot-Brittannië een belangrijke markt; ongeveer een derde van de omzet komt er vandaan. Volgens Pronk is de Britse orderportefeuille voor komende jaren goed gevuld en is er dus weinig reden tot zorg.

“De totale orderportefeuille van BAM bedraagt 10 miljard. Je kunt zeggen dat ongeveer een derde daarvan afkomstig is uit het Verenigd Koninkrijk. Daarbij gaat het vooral om orders van overheden en aan de overheid gerelateerde opdrachtgevers, zoals de Highway Agency. Wat betreft opdrachten is er dus allesbehalve sprake van een zorgelijke situatie.”

Investeerders

De grote vraag is volgens de woordvoerder vooral wat de uitslag van het referendum betekent voor de investeringen van overheden en particuliere investeerders op langere termijn. “Die vraag hebben onze aandeelhouders natuurlijk ook al gesteld. Het antwoord is dat we dat gewoon niet kunnen voorspellen. Het is afwachten.”

BAM-topman Rob van Wingerden gaf eerder dit jaar bij de presentatie van de jaarcijfers aan dat het voor de bouwer waarschijnlijk beter is als Groot-Brittannië aan boord van de EU blijft. “Omdat dat goed is voor Europa. En wat goed is voor Europa is goed voor BAM. Een Brexit geeft sowieso gedoe”, zei hij.

Met dat ‘gedoe’, bedoelt Van Wingerden de onzekerheid die er ontstaat over toekomstige investeringen van particuliere partijen, weet Pronk. “Gaan ze in Londen nog kantoren laten bouwen? Of doen ze dat straks vooral op het continent? Wat gaan partijen die investeringsbeslissingen moeten nemen doen?”

Dergelijke vragen spelen ook bij andere grote Nederlandse marktpartijen die in Engeland actief zijn, waaronder Arcadis, VolkerWessels en Hurks. Bestuursvoorzitter William Bontes van laatste genoemde bouwer wil niet speculeren over de gevolgen voor de lange termijn. Net als BAM, ziet hij voorlopig geen problemen ontstaan door de Brexit.

“Zoals we daar nu naar kijken zijn er geen gevolgen voor Hurks te verwachten”, aldus Bontes. “We zijn niet exposed aan valuta risico’s want onze contracten zijn in euro’s. We hebben veel lopende contracten waar we geen poblemen in zien.”

Hurks bouwt momenteel in Londen mee aan meerdere woontorens. De Brabantse aannemer levert daarvoor compleet geprefabriceerde gevelelementen.

Werkvergunningen

Praktische problemen voor de Britse bedrijven van BAM voorziet Pronk niet bij een Brexit. “Al onze bedrijven daar zijn helemaal Brits, hebben Brits management en alleen maar Britse werknemers. We hoeven voor de mensen daar dus geen werkvergunningen te gaan regelen.”

Reageer op dit artikel