nieuws

Tweede Kamer vertrekt voor vijf jaar van Binnenhof

utiliteitsbouw 6

Tweede Kamer vertrekt voor vijf jaar van Binnenhof

Het heeft er alle schijn van dat de Tweede Kamer tenminste vijfenhalf jaar op een andere plek gaat vergaderen. Er lijkt een meerderheid te zijn die kiest voor de goedkoopste en snelste renovatievariant die het kabinet heeft laten doorrekenen.

De vaste Kamercommissie Wonen en Rijksdienst debatteerde woensdag over een viertal varianten van de grootscheepse verbouwing van de gebouwen van de Eerste en Tweede Kamer die in 2020 moet beginnen.

Goedkoopste variant

Zowel de VVD als de PvdA kiest voor de goedkoopste variant. Die kost 475 miljoen euro en houdt in dat Eerste en Tweede Kamer voor vijfenhalf jaar naar het gebouw van het ministerie van Buitenlandse Zaken aan de Bezuidenhoutseweg verhuizen. Het Binnenhof wordt gedurende die periode volledig afgesloten. Wel zal de Troonrede ieder jaar in de Ridderzaal worden uitgesproken.

D66, CDA en SGP deden nog een poging de minister te overtuigen om te kiezen voor een variant waarbij Eerste en Tweede Kamer allebei een periode op het Binnenhof blijven tijdens de werkzaamheden, maar konden niet op steun van regeringspartijen VVD en PvdA rekenen. Ook minister Blok voelde er weinig voor om 50 miljoen extra voor de verbouwing uit te moeten trekken en tenminste een jaar langer over de renovatie te doen.

50Plus schaart zich achter de coalitiepartijen en kiest ook voor de goedkoopse en snelste oplossing, maar voegt daar een eigen onderdeel aan toe. De ouderenpartij ziet graag dat het gedeelte van he Tweede Kamergebouw dat ‘Hotel’ genoemd wordt (Het pand met Jugenstil-gevel aan de Lange Potenzijde van het Binnenhof, red), wordt gesloopt met behoud van de monumentale gevel. Op de vrijgekomen plaats kan dan nieuwbouw worden gerealiseerd. Volgens 50Plus, en de partij krijgt bijval van onder andere de PVV, kunnen er op die manier voor betrekkelijk lage extra kosten,  veel meer vierkante meters kantoor gebouwd worden. Het Rijksvastgoedbedrijf heeft laten berekenenen dat sloop en nieuwbouw van het gebouw Hotel onderveer 6 miljoen euro meer kost. 

De Tweede Kamer stemt binnenkort over de verschillende varianten.

Reageer op dit artikel