nieuws

‘Scholendeal Groningen gouden kans voor bouw’

utiliteitsbouw 5

‘Scholendeal Groningen gouden kans voor bouw’

“Dit is een gouden kans om nieuwe kennis en innovatie op te bouwen.” Zo reageert Rolf Koops op de Groningse scholenbouwdeal, waarmee 290 miljoen euro is gemoeid.

Koops spreekt namens het innovatiecentrum BuildinG, een kersvers samenwerkingsverband van Bouwend Nederland, TNO, de Hanzehogeschool en de Economic Board Groningen. Hij is enthousiast over het gisteravond gepresenteerde plan van minister Kamp, al moeten de details nog verder worden uitgewerkt.

“Wij willen daar graag een bijdrage aan leveren, door bijvoorbeeld ook te kijken naar het gebruik van circulaire materialen en demontabel bouwen.”

Wanneer en hoe de opdrachten op de markt komen, is voor Koops nog een raadsel. “Maar ik ga ervan uit dat ze niet alle scholen stuk voor stuk aanbesteden.”

Koops hoopt dat in de opdrachten ook beheer en onderhoud wordt meegenomen, zodat bouwers slimmere keuzes kunnen maken. “Flexibiliteit in plaats van hit en run. Uiteindelijk zal dat ook maatschappelijke kosten schelen.” Hij voorziet wat dat betreft nog wel discussies tussen schoolbesturen en gemeenten, omdat gemeenten over investeringen in nieuwbouw gaan en scholen over de onderhoudskosten.

Minister Kamp maakte maandagavond bekend dat de NAM, het kabinet, gemeenten en schoolbesturen gezamenlijk 290 miljoen euro investeren in het renoveren en verduurzamen van scholen. Sommige bestaande scholen zullen worden gesloopt. Er komen ook 29 nieuwe schoolgebouwen.

Uit de brief aan de Tweede Kamer blijkt overigens ook dat de investeringen in het bouwkundig versterken van kwetsbare bouwwerken in 2015 behoorlijk achterbleven. Waar werd gerekend op een bedrag van 600 miljoen euro bleven de daadwerkelijke uitgaven steken op 175 miljoen euro.

Reageer op dit artikel