nieuws

Nieuwe functie voor verloren hoek

utiliteitsbouw 19

Nieuwe functie voor verloren hoek

Om de druk op de Amsterdamse woningmarkt te verkleinen, wil de gemeente de OV-knooppunten buiten het centrum verdichten en verstedelijken. Dit beleid grijpen de architecten- en stedenbouwkundige bureau’s KCAP en Hartzema aan in hun ambitieuze plannen voor de transformatie van kantorencomplex Leeuwenburg, nu nog gebruikt door de Hogeschool van Amsterdam.

Het complex is opgetrokken in brutalistische stijl en staat op bedrijventerrein De Omval, een verloren stukje Amsterdam, tussen station Amstel en de rivier. Voor de architecten is het gebouw een uitdaging; het gebouw bestaat uit een toren en een lager deel in verspringende hoogte. “Het gebouw heeft daardoor een grote plint, waarvoor het moeilijk is om een invulling te vinden,” stelt Irma van Oort van KCAP.

Mix van functies

Ze verwacht dat een ‘traditionele’ transformatie hooguit driehonderd woningen oplevert, te weinig om de bebouwing op maaiveld een goede functie te geven De enige manier om van het gebouw wat te maken is om het te op te toppen tot flinke hoogbouw, tot boven de nabijgelegen Amsteltoren. Door een mix van functies in het gebouw moet het gebied ook aantrekkelijker worden. “En dan is de plint ook goed in te vullen.”

Als je wereldstad wilt worden, moet je wel een droomplaatje hebben

Maar voor Van Oort is het zelfs denkbaar dat het gebouw plaatsmaakt voor nieuwbouw. Op die manier kan het complete gebied opnieuw worden ingericht. “Het is absoluut een droomplaatje, maar als Amsterdam de ambitie heeft om een wereldstad te worden, dan moet je wel een plaatje hebben.”

Amsterdams maken

Ook stedenbouwkundige Henk Hartzema ziet een bescheiden transformatie naar woningen niet zitten. Wat hem betreft blijft het gebouw in gebruik als kantoorruimte, “je zou aan een multi tenant-oplossing kunnen denken”, en wordt er een compleet nieuwe woontoren naast gezet. Zijn pitch haakt grotendeels in op wat Van Oort ook al constateert: “Het gaat niet om het gebouw, maar veel meer om de omgeving. Dit is een stukje Amsterdam dat we weer Amsterdams moeten maken.”

Dat is het nu eigenlijk niet, vindt hij. “In de Amsterdamse geschiedenis is deze plek een beetje vergeten. De uitgang van het Amstelstation ligt naar de oostkant, en de westkant is de winderigste plek van de stad. Mijn voorstel is om de stad weer terug te brengen. Dat kan ook, want het is een geweldige plek, op een knooppunt van infrastructuur. Het zou een nieuwe poort naar de stad kunnen worden, maar dan moeten we het station uitrollen naar de westkant, en het gebied openmaken met een groene loper naar de Amstel.”

De komende dagen berichten we vanaf het Transformatieplein op vastgoedbeurs Provada over de pitches van creatieve partijen voor leegstaand vastgoed van de gemeenten Rotterdam, Den Haag, Utrecht en Amsterdam. Bekijk het programma op www.transformatieplein.nl

Reageer op dit artikel