nieuws

‘Ik ging met plezier naar de bouwvergadering’

utiliteitsbouw 14

‘Ik ging met plezier naar de bouwvergadering’

Het nieuwe woonzorgcentrum Rustoord in Lisse kende een flinke voorbereidingstijd. Door de economische crisis moest het bouwplan meerdere keren worden aangepast. Maar toen het sein werd gegeven, moest aannemer Horsman & Co meteen aan de slag.

“Dat maakte het best lastig, zegt projectleider Stephan Moonen van Horsman. “De prefab bouw en de staalconsctructie kostten flink wat voorbereiding, maar de tijdsdruk was groot. Je moet het bouwproces zo snel mogelijk op gang brengen en zorgen dat het treintje gaat rijden.”

Zorgcentrum

Horsman bouwde drie woonblokken met in totaal 48 appartementen met zorgmogelijkheden en een zorgcentrum met dertig kamers. De vier onderdelen zijn in een soort carré gebouwd, met een eigen binnentuin. Al is het ontwerp iets uitgekleed, toch was er nog ruimte voor fraai gemetselde gevels en houtafwerking. Voor het nieuwe centrum werd een deel van het oude woonzorgcomplex afgebroken, maar delen ervan zijn nog wel blijven staan.

Bereikbaarheid was misschien wel de grootste uitdaging

“Bereikbaarheid was misschien wel de grootste uitdaging. De bouwplaats is omsloten door andere bebouwing en het was nauwelijks mogelijk om groot materieel aan de buitenzijde in te zetten. Dat moest grotendeel vanuit de binnenplaats. Om die bereikbaar te houden, hebben we het laagste deel van de appartementen pas later gebouwd. We hebben het boorwerk voor de palen al wel voorbereid, maar slechts een deel van de fundering gemaakt en afgedekt, zodat het niet beschadigd kon worden. Pas toen de ruwbouw van de andere gebouwen klaar was, zijn we aan dit laatste deel begonnen.”

Moonen kijkt terug op een prettig bouwproces. “Het was voor ons de eerste keer dat we werkten voor Eigen Haard. Voor ons als middelgrote bouwer was het best spannend om voor een van de grootste opdrachtgevers in de woningbouw te werken. Dan is het mooi dat de samenwerking uitstekend was. De betrokkenheid was groot en beide partijen konden in goed overleg hun eigen ideeën en alternatieven aandragen. Ik ging met plezier naar de bouwvergadering. Dat is bij andere projecten wel eens anders geweest.

Projectgegevens

Project: Woonzorgcentrum Rustoord Lisse

Opdrachtgever: Eigen Haard

Aannemer: Horsman & Co

Ontwerp: KVDK Architecten

Bouwtijd: 18 maanden

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels