nieuws

“Van Deelen trok stekker uit bouw school”

utiliteitsbouw Premium 328

“Van Deelen trok stekker uit bouw school”

Bouwbedrijf Van Deelen heeft zich op eigen initiatief teruggetrokken uit de bouw van de Rotterdamse basisschool Het Open Venster. Dat zegt de gemeente Rotterdam. Na jarenlange conflicten over de bouw moet de gemeente nu op zoek naar een nieuwe bouwer. 

Volgens de gemeente zijn er grote fouten gemaakt bij de bouw, waardoor het maar de vraag is of het zomaar kan worden afgebouwd. 

Ervaren scholenbouwer

Al in 2013 werd het contract van 6,5 miljoen gegund aan de Veenendaalse bouwer. Het open Venster moest een voorbeeld van een duurzame, cradle-to-cradle school worden, waarbij gebruik werd gemaakt van veel hout en duurzame materialen. Het ontwerp werd gemaakt door Spee Architecten. Van Deelen, een ervaren scholenbouwer, was op de eigen website vol trots over het project:  “Er wordt wel gezegd dat er slechts zo’n 10 aannemers in Nederland zijn die een dergelijk bouwconcept aan kunnen. Daarbij te horen, maakt ons trots.”

Oplossing sloot niet aan bij eisen duurzaam bouwen

Maar in 2014, toen de bouw al was gestart, ontstond er een conflict tussen de bouwer en de gemeente Rotterdam. Van Deelen zou een ander type wanden gebruiken dan in de opdracht was gespecificeerd. “Er was duidelijk afgesproken dat er geen prefabwanden zouden worden gebruikt,” zegt gemeentewoordvoerder Frans Petersen. “De oplossing van de bouwer kwam niet overeen met de duurzaamheidseisen.”

Uiteindelijk werd de bouw hervat. Tot een paar weken geleden de gevelbouwer, een onderaannemer van Van Deelen, bij de gemeente op de stoep stond. Petersen: “Die wilde de gevel monteren, maar dat bleek niet te kunnen. De constructie stond scheef en de gevel paste niet.” De gemeente besloot om op stel en sprong een quick scan uit te voeren naar de bouwkwaliteit van de school. “We hebben dat maar deels kunnen doen. Na een dag besloot de bouwer zich te beroepen op zijn retentierecht en sloot de bouwplaats af. Uiteindelijk hebben we vorige week vrijdag pas via de kantonrechter gedaan gekregen dat de bouwplaats weer open ging.  De bouwer beriep zich ten onrechte op het retentierecht.”

Gebouw afbreken

De gemeente gaat de controle van de constructie deze week vervolgen. “De experts hebben al gezien dat er met de maatvoering van alles mis is. Maar in hoeverre het bouwwerk wordt afgekeurd weten we nog niet. Het valt niet uit te sluiten dat het hele gebouw afgebroken moet worden.”

Update 22.00  Inmiddels heeft bouwbedrijf Van Deelen gereageerd: 

Bouwer: afbreken school is kapitaalvernietiging

Reageer op dit artikel