nieuws

Opnieuw streep door plan-Decathlon

utiliteitsbouw 14

Opnieuw streep door plan-Decathlon

De provincie Zuid-Holland ligt opnieuw dwars bij de bouwplannen van een Decathlon op het Haagse bedrijventerrein Forepark. De gemeente wil de vestiging van de mega-sportwinkel mogelijk maken, maar de provincie blijft op het standpunt dat dergelijke detailhandel alleen in de stadskernen moet komen. 

Den Haag heeft al meerdere malen een bestemmingsplan goedgekeurd waarin ruimte is voor een Decathlon van 7200 m2 oppervlak. Zuid-Holland ligt op ramkoers met gemeentes die een Decathlon mogelijk willen maken. De Franse succesformule heeft honderden vestigingen in het thuisland, vrijwel allemaal buiten de bebouwde kom waar de bereikbaarheid beter is. Maar in Nederland is die plek in ruimtelijk beleid voorbehouden aan branches op de zogenaamde “limitatieve lijst”, detailhandel die zich moeilijk laat inpassen in stadscentra.  Het zijn vaak winkels met ‘volumineuze’ producten, zoals auto’s, boten en caravans, of producten met brand- of explosiegevaar. Vorige maand zette de provincie een streep door Decathlon-plannen in de gemeente Schiedam. Zowel Schiedam als Den Haag zijn inmiddels naar de Raad van State gestapt.

Volgens gedeputeerde Adri Bom-Lemstra (ruimtelijke ordening) heeft de provincie niets tegen Decathlon: “Wij zien winkelketens als Decathlon gráág naar Zuid-Holland komen. Wij zeggen alleen: vestig u in de centra. Daar is ruimte genoeg. Ik juich het bijvoorbeeld toe dat Decathlon zich nu vestigt aan de Coolsingel in Rotterdam of in het leegstaande V&D-pand in Den Haag. Zeker nu nieuwe leegstand om zich heengrijpt, zou ik tegen gemeenten willen zeggen: neem uw verantwoordelijkheid en versterk uw eigen binnensteden door nieuwe spelers dáár te huisvesten.” 

Bom-Lemstra heeft de gemeente Den Haag en Schiedam aangeboden samen te kijken naar een oplossing.

Reageer op dit artikel