nieuws

Honingraat inspireert standbouwer tot innovatie

utiliteitsbouw Premium 17

Honingraat inspireert standbouwer tot innovatie

Modulair opgebouwde basiseenheden met een zeshoekig grondvlak zijn te koppelen tot ‘eilanden’ voor beursstands of werkplekken.

Stands op beurzen lijken qua opbouw sterk op de schappen in de bouw- of supermarkt. Grotere stands bestaan soms uit rechthoekige ‘eilanden’, met paden rondom. Niet erg handig, vindt Koen den Haerynck van de Belgische standbouwer Expopoint, want die stands zijn allemaal rechthoekig en even diep, met weinig ruimte voor verborgen opslag. “Een bijzonder nadeel is dat de parallelle gangen snel een gevoel van verveling en verslapping van de aandacht van de bezoekers teweegbrengen,” schrijft hij in zijn octrooiaanvrage. De aanpak is behalve passend voor groepering van stands op beurzen, ook geschikt voor de inrichting van ‘landschapskantoren’ met werkplekken.

Den Haerynck baseerde zich voor zijn aanpak duidelijk op de structuur van een cel in een honingraat: de regel-matige zeshoek of hexagoon. Zijn stands zijn opgebouwd uit basiseenheden met een zeshoekig grondvlak van 10 vierkante meter en maximaal vier verticale wanden, die met andere eenheden worden gecombineerd tot een ‘eiland’.

Op een figuur uit het octrooi zijn twaalf eenheden te zien die zijdelings zijn gekoppeld tot een grotere denkbeeldige zeshoek. Deze heeft langs elke ‘zijde’ drie eenheden. Elke basiseenheid heeft in deze stabiele opstelling twee zijwanden en twee achterwanden, terwijl langs de naar de beursbezoekers gerichte voorkant twee wanden ontbreken. Het resultaat is een beurseiland met een hoekige cirkelvorm, waarvan de eenheden gezamenlijk met hun achterwanden een binnenruimte omsluiten. Door het verwijderen van een tussenwand zijn twee of meer aangrenzende eenheden te combineren tot een grotere stand. In de binnenruimte kunnen delen worden afgescheiden voor bijvoorbeeld individuele bergruimte. Standhouders die meer expositieruimte nodig hebben kunnen hun stand eenvoudig achterwaarts uitbreiden met extra eenheden.

Voor het indelen van een grote ruimte adviseert Den Haerynck het opbouwen van meerdere van dit soort eilanden. In een los honingraatmotief ten opzichte van elkaar gesitueerd en gescheiden door vrije tussenruimten. De uitvinder heeft zijn modulaire systeem ondergebracht in het beursconcept Lounge Expo of ‘Loungexpo’, waarover meer is te vinden op www.loungexpo.be.

Twaalf basiseenheden (2) zijn zijdelings te koppelen tot een ‘beurseiland’ met kleine (2,4) of grotere (5,6) stands en een gezamenlijke binnenruimte (7)octrooinummer: NL1041348
houder: Expopoint bvba, Zoersel (B)
uitvinder: K. den HaerynckReageer op dit artikel