nieuws

Testfase energieneutrale pps-gevangenis Zaanstad 

utiliteitsbouw

Testfase energieneutrale pps-gevangenis Zaanstad 

Vanaf 1 juni nemen de justitiabelen onvrijwillig hun intrek in de nieuwe pps-gevangenis Zaanstad. Ballast Nedam bouwde het justitieel complex in een recordtijd van achttien maanden en test vanaf 1 maart uitgebreid de installaties en systemen.

De bouwer is namelijk vanaf deze maand 25 jaar verantwoordelijk voor het beheer en onderhoud van het complex, waarin 667 cellen zijn opgenomen en 600 mensen gaan werken. Het justitieel complex is toekomstbestendig, kan multifunctioneel worden ingezet en is geschikt voor celgebruik door twee personen.

Bijzonder aan de bouwwijze is de bouwtijd van maar anderhalf jaar. Dat was haalbaar, omdat waar mogelijk is gebouwd met modulaire en 3D ontworpen prefab-elementen. De cellen bijvoorbeeld zijn complete units met ingestorte voorzieningen die casco op de bouwplaats werden afgeleverd. Elke week werden 24 cellen geplaatst en binnen een half jaar stonden alle units op hun plaats.

Ballast Nedam heeft binnen het ontwerp het dbfm-contract ingezet op een energieneutrale exploitatie. Daarvoor zijn 5500 zonnepanelen (1200 Gwh) geplaatst en is er een directe verbinding met een windmolen. Voor het verwarmen en koelen van het gebouw wordt bovendien gebruikgemaakt van een warmte/koudeopslagsysteem (WKO). In het gebouw zijn waar mogelijk LED-verlichting en Longlife lichtbronnen aangebracht. Door aanwezigheidsdetectie brandt het licht alleen als personen zich in de betreffende ruimte bevinden.

Reageer op dit artikel