nieuws

Vooral kleinbedrijf trekt bouw uit het dal

utiliteitsbouw

Vooral kleinbedrijf trekt bouw uit het dal

De groei van de bouw komt vooral op conto van het kleinbedrijf. Het grootbedrijf presteerde veel matiger.

Dat blijkt uit gegevens van het CBS. In 2015 groeide de omzet van bouwbedrijven met één tot tien medewerkers met ruim 11 procent. De groei van bedrijven met meer dan honderd werknemers bleef steken op ruim 2 procent. Middelgrote bedrijven zitten ertussenin met een groei van bijna 4 procent. Bij de omzet heeft het CBS geen opbrengsten uit projectontwikkeling meegenomen.

Het zijn vooral de kleine burgerlijke en utiliteitsbouwers die goed scoren. Hun omzet groeide vorig jaar met ruim 17 procent. De omzet van deze bedrijven ligt inmiddels een kwart boven het niveau van 2010.

Contrast

Dat staat in schril contrast met de omzetontwikkeling van grote bedrijven. De grote b en u-bedrijven hebben sinds 2010 22 procent van hun omzet verloren. Wel was er vorig jaar sinds vijf jaar weer sprake van omzetgroei (10 procent) voor deze bedrijven. Die is vooral afkomstig uit de woningbouw.

Dinsdag maakte het CBS bekend dat de totale omzet in de bouw in 2015 met ruim 5 procent is gegroeid. Sinds het uitbreken van de crisis groeiden de omzetten niet meer zo hard.

Reageer op dit artikel