nieuws

RUG stelt breed onderzoek in naar bouwfraude

utiliteitsbouw Premium

RUG stelt breed onderzoek in naar bouwfraude
Shutterstock

De Rijksuniversiteit Groningen (RUG) stelt een intern onderzoek in naar “de aard en omvang” van de bouwfraude die onlangs bij de technische dienst van de universiteit aan het licht is gekomen.

Twee weken geleden werd het hoofd van de afdeling technisch beheer van de RUG aangehouden op verdenking van fraude. Justitie verdenkt hem ervan de universiteit voor enkele tonnen te hebben opgelicht. Daarbij werkte de man, die al ruim dertig jaar verbonden was aan de RUG, samen met installatie- en onderhoudsbedrijven.

Inzicht

Het college van bestuur van de RUG wil weten wat er precies is gebeurd, wie er allemaal van af hebben geweten en hoelang de fraude heeft voortgeduurd. Daarnaast wil het inzicht krijgen in de omvang van de schade.

Het onderzoek zal worden uitgevoerd door Hoffmann Bedrijfsrecherche. Dit onderzoekbureau zal later ook de gehele RUG-organisatie doorlichten om te bezien of de administratieve processen binnen de universiteit aanscherping verdienen.

Acht verdachten

De zaak kwam aan het licht bij een onderzoek van de Fiod naar het faillissement van een van de bedrijven waar de technisch beheerder mee samenwerkte. In totaal zijn door justitie acht personen als verdachten aangemerkt. Daaronder ook de zoon en de schoondochter van de RUG-medewerker.

De RUG heeft naast het hoofd van de afdeling technisch beheer inmiddels nog een medewerker op non-actief gesteld in verband met de fraude. De banden met de vier betrokken bedrijven zijn verbroken.

Reageer op dit artikel