nieuws

Gevel glimt op onder schakering van stenen

utiliteitsbouw

Gevel glimt op onder schakering van stenen

Drie verschillende metselwerkstenen door elkaar heen met uiteenlopende tinten en oppervlaktestructuren zorgen dat de aanblik van de gevel van Musa De Passie op Katendrecht tijdens de dag voortdurend varieert.

Musa De Passie is de eerste fase van de revitalisering van plangebied De Pols op het Rotterdamse eiland Katendrecht. Het gebiedje vormt het scharnierpunt tussen de haven en het vasteland van de Maasstad.

Architectenbureau Diederendirrix tekende daarom een pand dat duidelijk verwijst naar de oude pakhuizen die er vroeger stonden. Behalve twee scholen voor voortgezet onderwijs, bevat het complex een sporthal, wijkvoorzieningen, een ondergrondse parkeergarage en 135 appartementen in de sociale huur.

De plint heeft brede paars-grijze betonnen penanten en smalle betonlijsten die als vlechtwerk over de gevel lopen. In de twee torens vormen smalle lijsten kaders voor gemetselde gevelvlakken. Projectarchitect Timo Keulen: ‘‘Gezien het industriële verleden van de plek wilden we een gebouw dat niet direct herkenbaar is als woongebouw, maar juist verwijst naar die oude industriële bebouwing.” Daarom kregen de façades van Musa De Passie een dubbelhoog gevelmotief, een stramien over twee woonverdiepingen.

Metselwerk in de gevel lag volgens Keulen voor de hand. Hij koos voor een mix van drie Hagemeister sorteringen: de Lausanne, in twee verschillende oppervlaktestructuren, en de Oregon. Goed voor een breed kleurenspectrum, dat loopt van een paarse grondtoon tot een lichte toon die wordt veroorzaakt door de reflectie van de metalige engobe-laag op sommige stenen. Keulen: ‘‘Die menging geeft de metselvlakken een kwaliteit mee die je met één sortering niet kunt realiseren. Dankzij de variaties in kleur, structuur en glans manifesteren de façades zich gedurende de dag steeds weer anders. Het metselwerk leeft, glinstert en licht op onder het daglicht en de weerspiegeling van het licht op het water van de Maashaven.”

Het metselwerk werd compleet uitgetekend. De metselbanden staan in halfsteens verband, de metselvlakken zijn deels ingevuld met halfsteens en deels met staand verband. Omwille van een betere voegkwaliteit zijn de voegen niet achteraf aangebracht, maar is er verdiept doorgestreken met een antraciete mortel. Een gewone steen zou volgens Keulen een te vlak gevelbeeld opleveren.

De kleuraccenten en reliëfverschillen van de Hagemeister-sorteringen maken Musa De Passie tot een gebouw dat zich met zijn dubbelhoge gevelstramien op het eerste oog als rigide en strak presenteert, maar dankzij het metselwerk bij nadere beschouwing veel nuances bezit die de façades ontzettend levendig maken.” Het gebouw schopte het tot de shortlist van de Architectuurprijs Rotterdam,

Reageer op dit artikel