nieuws

Eigen inbreng in bestaand ontwerp zwembad Almere

utiliteitsbouw

Eigen inbreng in bestaand ontwerp zwembad Almere

Het nieuwe zwembad in Almere is gebouwd volgens de 2521-richtlijnen van de Nederlandse Zwembond. Maar bouwer Goossen moest erbovenop nog twee extra verdiepingen bouwen. Daar was een flinke staalconstructie voor nodig.

Almere is alweer de vierde plaats met een 2521-zwembad. De naam staat voor de afmetingen van het bad, en gaat uit van een sober, goedkoop en doelmatig concept. De ontwerper, de installateur en de maker van het zwembad staan vast. Alleen de bouwer kan per gemeente verschillen. “Vooral het zwembad is iets bijzonders”, zegt projectleider Maikel Groters. “Het is eigenlijk een soort roestvrijstalen bak op een betonnen ondervloer. Onder de waterlijn zitten geen tegels, maar wordt de bak bekleed met een soort pvc-achtig materiaal. Dat heeft een aantal voordelen. Het is goedkoper, maar bovendien lichter, waardoor er minder zware fundering nodig is, en er niet gegraven hoeft te worden.”

Boven op het zwembad zijn nog twee verdiepingen gebouwd: een laag voor kleedruimtes en een sportlab, en bovenin een sporthal. Het betekende dat het zwembad een grote, dragende overspanning moest krijgen. De grootste uitdaging was daarbij de staalconstructie, en in het bijzonder de twee 45 meter lange binten die daarvoor gebruikt werden. “Die waren bovendien 4,5 meter hoog, en moesten in de fabriek voorzien worden van een chloorbestendige coating. Ze zijn in drie delen naar de bouwplaats vervoerd, daar vastgebout en geplaatst. Toen ze eenmaal op hun plek lagen hebben we ze vastgelast.”

De installatie van die staalmassa was de grootste uitdaging in het bouwproces. “De binten wegen 45 ton per stuk. We hadden vier kranen nodig om ze op hun plek te krijgen en te houden. Omdat het van groot belang was dat het in één dag lukte, wilden we ook dat iedereen op de bouwplaats precies wist wat ze moesten doen en waarom. We hebben daarvoor een speciale 3D-animatie laten maken die iedereen heeft gezien.”

Groters kijkt er tevreden op terug. “Het is erg prettig als zoiets precies gaat zoals je hebt bedacht. Dat geldt trouwens voor het hele bouwproces. De opdrachtgever zei zelfs dat dit project een voorbeeld is van hoe het altijd zou moeten gaan. Dat is een mooi compliment.”Projectgegevens:

Project: Zwembad Olympiakwartier Almere
Opdrachtgever: gemeente Almere
Aannemer: Goossen Te Pas
Ontwerp: Slangen+Koenis
Staalbouw: Bentstaal B.V.
Bouwtijd: 16 maanden
Bouwsom: 6 miljoen euro (bouwkundig) 

Reageer op dit artikel