nieuws

Hub maakt snel woning van kantoor

utiliteitsbouw

Hub maakt snel woning van kantoor

Leegstaande kantoren zijn met modulaire units snel om te toveren in woningen. Een ‘slaaphub’ en een keuken/badkamerunit geven sinds deze week een afgedankt kantoor van woningcorporatie Havensteder tijdelijk een nieuwe functie.

De bordeauxrode prefab units verschaffen de kantooretage in het Rotterdamse Zomerhofkwartier alle voorzieningen voor wooncomfort. Behalve keuken, douche en toilet in Hub 1 en een compact slaapkamertje in Hub 2, zijn in het kant-en-klaarsysteem ook wifi, geluidsinstallatie en luchtbehandeling weggewerkt.

Korte termijnoplossing

“We zochten een concept voor de korte termijn, een alternatief voor de lange planningstermijnen in de vastgoedsector”, vertelt bedenker David Hess van Kraaijvanger Architects. “De hub maakt scheiding van de woonfunctie én van het eigenaarschap mogelijk.” Daardoor kan het een kortetermijnoplossing zijn voor de miljoenen vierkante meters lege kantoren. Het biedt ook nieuwe mogelijkheden voor functiemenging in kantoorgebieden.

De Hub is een demontabel, modulair woonsysteem bestaande uit geprefabriceerde elementen. In het Rotterdamse proefproject bestaat het uit panelen die met Lamello-verbindingen in elkaar worden gezet. De geïsoleerde elementen zijn uitgevoerd met HPL-meubelplaat en – in de natte ruimtes – volkernplaten. “Andere oplossingen zijn ook mogelijk, je moet in elk gebouw de beste oplossing zoeken.” Dat geldt ook voor de aansluitingen voor alle aan- en afvoerleidingen. In de Zomerhofstraat was de keuken/badkamer-unit, die nabij de gebouwschacht is geplaatst, via één gat in de vloer te verbinden met de bestaande leidingen. Daarom was inbouwen van een verhoogde vloer niet nodig, de Hub heeft zelf leidingen en bekabeling in de vloer. Aansluiting op het luchtbehandelingsysteem van de kanaaltjes in de hub-plafonds bleek juist lastig. Daarom wordt lucht aangevoerd van buiten.

Mogelijkheden

Plaatsing en inbouw van een hub hoeft niet meer dan een paar dagen te duren. De prijs is vergelijkbaar met die van “een goedkope auto”. Hess gaat ervan uit dat optimalisatie van het systeem de prijs nog fors zal drukken. Opdrachtgever Havensteder, die een prijsvraag over het inbouwconcept uitschreef, overweegt meer Hub’s te bestellen. De corporatie ziet mogelijkheden om met het concept woningen te realiseren voor twee snelgroeiende groepen: asielzoekers en eenpersoonshuishoudens. Het is de bedoeling de Hub’s te leasen of huren.

Reageer op dit artikel