nieuws

Duurzaam zonder naam gebruiker

utiliteitsbouw

Duurzaam zonder naam gebruiker

Ook kantoorgebouwen waarvan nog niet bekend is wie er na de oplevering intrekt, zijn in hoge mate duurzaam te maken. Het NoMA House moet daarvan het bewijs vormen.

NoMA staat voor North of Mahler Zuidas Amsterdam. Het initiatief van de Maarsen Groep en Beheer Brouwershoff voorziet in ruim 16.500 vierkante meter bruto vloeroppervlak. Architectenbureau Dam en Partners tekende voor het ontwerp. DWA adviseerde over de duurzaamheid en de installaties. Het ontwerp is onderscheiden met het certificaat BREEAM-NL Excellent.

Het bijzondere zit volgens de ontwerpers in onder meer de hoge mate van flexibiliteit waarmee de elf verdiepingen en de begane grond van het gebouw kunnen worden ingedeeld. Licht, lucht, warmte en koude komen in voldoende mate binnen via wat Arie Huisman van DWA “een robuuste aorta” noemt. Ook de toetreding van daglicht is gegarandeerd.

Bijzonder is volgens hem ook de Blue Tooth-technologie die de systemen van het NoMA House verbindt met de gebouwautomatisering. Hierdoor kan de gebruiker de installaties bedienen met mobiele communicatievoorzieningen. Om een gebouw te automatiseren, de ICT te installeren en de gebruiker met het gebouw te kunnen verbinden, is een huurder nodig. “De techniek is erop voorbereid, maar er is een huurder nodig om deze stap daadwerkelijk te kunnen maken”, zegt Huisman.

Doorlopend meten

De prestaties van de gebouwgebonden installaties en de kwaliteit van het binnenklimaat worden doorlopend gemeten en aangepast. Al die gegevens kunnen worden gecombineerd om tot een nog grotere duurzaamheid te komen.

NoMA House wordt verwarmd en gekoeld vanuit het Amsterdamse warmte- en koudenet. Zonnepanelen op het gebouw en op panden in de omgeving leveren elektriciteit voor onder meer de led-verlichting. Dit gebeurt via het openbare elektranet. “In theorie is het mogelijk met zonnepanelen en accu’s de armaturen direct te bedienen met de opgewekte gelijkstroom om zo een hogere mate van duurzaamheid te bereiken”, zegt Huisman, “maar in de praktijk is dat nog lastig te realiseren.” Ook met de conventionele wisselstroomaansluiting weet led-verlichting het energieverbruik aanmerkelijk te verlagen. Aanwezigheidsdetectie en daglichtsturing zorgen voor verdere reductie. In ruimten met een vaste bezetting reageert de ventilatie op aanwezigheid; in ruimten met wisselende groepen gebruikers regelt de CO 2-besturing de mate van luchtverversing.

Reageer op dit artikel