nieuws

Kant-en-klaar: Het Groene Huis gaat op in landelijke omgeving

utiliteitsbouw

Kant-en-klaar: Het Groene Huis gaat op in landelijke omgeving

Precies vijf jaar nadat een grote brand het Centrum voor Natuur- en Milieueducatie (CNME) in Amersfoort volledig in de as legde, heeft aannemer Draisma Apeldoorn een nieuw, duurzaam onderkomen gebouwd, opgetrokken uit hout en beton.

Voor het ontwerp van “Het Groene Huis” liet architectenbureau Onix zich inspireren door een boerenschuur, omdat dit goed aansluit bij de landelijke en cultuurhistorische omgeving van het Landgoed Schothorst. Toch is het een opvallend bouwwerk, met de opvallende houten buitenbekleding. Het gebouw biedt straks ruimte aan een bezoekerscentrum, kantoren, bijeenkomst- en expositieruimtes en werkplaats met opslag. “Het is eigenlijk een halfverdiepte betonnen kelder en vloer, met houtskeletbouw erboven”, legt projectleider Ab Bosveld uit. “Er is alleen nog wat staal gebruikt voor de versterking van de verdiepingsvloeren.”

De buitengevel is allemaal handwerk. “We hebben berekend dat er tussen de 8,5 en 9 kilometer houten planken zijn gebruikt, allemaal voorgeboord en geschroefd. Dit is een beukenhoutsoort, die alleen is verduurzaamd met een soort azijnzuur. Verder blijft het onbehandeld, waardoor die lichte kleur door de weersinvloeden zal verdwijnen. Straks past het beter bij de grijze kleur van de kozijnen.”

Na de gunning van het project bleek dat het project voor de gemeente iets te duur werd. De kosten moesten met een paar ton omlaag. “Dat was nog best een uitdaging, maar uiteindelijk is ervoor gekozen om minder gelamineerde elementen te gebruiken in de constructie, en de installatie iets te versoberen.“

Een tweede uitdaging was de split-level bouw. “Er zitten veel schuine delen in het gebouw, en dat maakt de detaillering en aansluitingen van met name de prefabelementen best lastig.” Omdat het landgoed inmiddels midden in Amersfoort ligt, moest er ook rekening worden gehouden met ongewenste bezoekers. “Maar de beveiliging met camera’s bleek afdoende.”

Bosveld is dik tevreden met het resultaat. “Dit is toch een heel bijzonder gebouw, en ook de opdrachtgever is tevreden.”

Projectgegevens

Project: milieueducatiecentrum Amersfoort

Opdrachtgever: Gemeente Amersfoort

Aannemer: Draisma Apeldoorn

Ontwerp: Onix

Bouwtijd: negen maanden

Bouwsom:1,6 miljoen euro

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels