nieuws

Kant-en-klaar: ‘Vooral de organisatie in dit werk was het belangrijkst’

utiliteitsbouw

Kant-en-klaar: ‘Vooral de organisatie in dit werk was het belangrijkst’

Bouwer Jansen Venlo verbouwde het gemeentehuis in Panningen in een jaar tijd. De klus bood veel constructieve uitdagingen, want het gemeentearchief en de serverruimte in de kelder van het gebouw moesten in bedrijf blijven. “Je kan niet even een binnenmuurtje omduwen.”

Het oude gemeentehuis in het Noord-Limburgse Panningen was jarenlang het hoofdkwartier van de gemeente Helden, maar sinds een gemeentelijke herindeling werd het de zetel van de gemeente Peel en Maas. Het gemeentehuis, slechts vijftien jaar oud, moest worden aangepast om alle ambtenaren en de grotere gemeenteraad een plek te geven.

“Het geraamte van het oude gebouw is zo ongeveer het enige dat is blijven staan,” zegt uitvoerder Bastiaan Janssen. “We hebben het gebouw vervolgens aan de achterzijde uitgebouwd en voorzien van transparante glazen gevels. In het bestaande gebouw zijn alle installaties compleet vernieuwd.”

Het oorspronkelijke ontwerp werd afgeschoten door de gemeenteraad, omdat het te veel geld ging kosten. Uiteindelijk is er flink geld bespaard door veel materiaal te hergebruiken. “Zo hebben we de bestaande gevel alleen gekeimd, in plaats van een nieuwe gevel neer te zetten. En verder zijn zelfs de wc-potten opnieuw gebruikt.”

Het was geen werk voor rouwdouwers; doordat de serverruimte in de kelder in bedrijf moest blijven, moesten de bouwwerkzaamheden zo trillingsarm mogelijk worden uitgevoerd. “Dat heeft hem vooral in de voorbereiding gezeten. Zo hebben we het bestaande gebouw helemaal in 3D uitgemeten om ervoor te zorgen dat nieuwe materialen perfect aansloten. Maar we hebben bijvoorbeeld ook de oude trappenhuizen van bovenaf uit het gebouw moeten halen en een nieuwe weer laten zakken.” Ook het heiwerk voor de nieuwe raadszaal moest trillingsvrij gebeuren.

Janssen: “Vooral de organisatie is in dit werk de grootste uitdaging. We zijn voor de start van de bouw drie maanden bezig geweest om het hele bouwproces op poten te zetten. Je moet alle partijen in het bouwproces op dezelfde trein zien te krijgen, en dat is soms best lastig. Er zijn veel verschillende wand- en vloerafwerkingen in dit gebouw, en dat zijn allemaal weer andere bedrijven. Het was een georganiseerde hectiek, maar wel met resultaat. Iedereen is tevreden met het opgeleverde gebouw.”

Projectgegevens

Project: Herbouw Huis van de gemeente Peel en Maas

Opdrachtgever: Gemeente Peel en Maas

Aannemer: Jongen Venlo BV

Ontwerp: De Twee Snoeken

Bouwtijd: twaalf maanden

Bouwsom: 8 miljoen euro

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels