nieuws

Kerkgebouw op de groei op krappe bouwlocatie

utiliteitsbouw

Kerkgebouw op de groei op krappe bouwlocatie

Een zware staalconstructie vormt het skelet van het nieuwe kerkgebouw van de Gereformeerde Gemeente in Opheusden. Met een uitbreidbare galerij behoort de kerk met circa 1950 zitplaatsen tot de grotere godshuizen van Nederland.

In totaal 240 ton staal leverde Staalbouw Barneveld voor het nieuwe gebouw van de Gereformeerde Gemeente in Opheusden. De constructie, met op de hoeken zwaar samengestelde spanten, blijft gedeeltelijk in het interieur van de kerk zichtbaar en verdwijnt aan de buitenzijde achter een volledig in het werk gemetselde gevel.

De krappe bouwplaats op de plek van de oude kerk, begrensd door bebouwing en straten, was voor architect Van Beijnum een van de grootste uitdagingen. De specialist in kerkenbouw heeft dan ook gekozen voor een staalframe als hoofddraagconstructie, omdat een houten constructie in de kerk te veel ruimte zou vergen. “In totaliteit heb je het misschien wel over dezelfde hoeveelheid materiaal die je gebruikt, maar met hout moet het allemaal heel breed.”

Opvallende elementen aan de buitenzijde vormen de dakkapellen in de ‘oksels’ van het kruisvormige gebouw. Deze zorgen behalve voor extra lichtinval ook voor voldoende stahoogte op de galerij binnen. De galerij telt ongeveer vijfhonderd zitplaatsen, met nog mogelijkheid tot uitbreiding, waarmee de totale capaciteit op 1950 zitplaatsen komt.

Al met al komt aan het project in Opheusden dus weinig prefab te pas. “Het is inderdaad een heel bewerkelijk gebouw. Met twintig metselaars vinden we het lekker druk hier”, zegt Jeroen Kastelein, uitvoerder van hoofdaannemer Burgland Bouw.

De onderste deel van de gevels wordt tot een hoogte van 2 meter uitgevoerd in schoon metselwerk met open stootvoegen. Boven die 2 meter wordt het binnenblad verder opgemetseld met Porotherm binnenmuurstenen, ten behoeve van geluids- en warmteisolatie, en afgewerkt met een stuclaag die het interieur een ruimtelijk effect geeft. Burgland Bouw levert het kerkgebouw in november op.

Projectgegevens

Project: Kerkgebouw met 1950 zitplaatsen en een tweelaags zalencomplex in Opheusden

Bruto inhoud: circa 23.630 kubieke meter

Opdrachtgever: Gereformeerde Gemeente Opheusden

Architect: Van Beijnum Architecten

Aannemer: Burgland Bouw Dodewaard

Oplevering: November 2015

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels