nieuws

Kant-en-klaar: Niet even een bouwkeetje

utiliteitsbouw Premium

Kant-en-klaar: Niet even een bouwkeetje
Dijkman Bouw

Het is inmiddels al geen uitzondering meer dat kinderen hun zorgbehoevende ouders in huis nemen. Dijkman Bouw zag daar een markt in, en levert sinds anderhalf jaar onder de naam Senioord-mantelzorgwoningen die vergunningvrij in een tuin geplaatst kunnen worden. Vorige week werd de vierde dit jaar opgeleverd in Zutphen.

Omdat een huis moeilijk is aan te passen voor speciale voorzieningen is de mantelzorgwoning in de tuin een optie: toch een zelfstandige woning en de familie vlakbij. “Je hebt er wel een flinke tuin voor nodig”, zegt bedenker Jan Dijkman. “In de tuin van een tussenwoning wordt het lastiger.”

De opdrachtgevers in Zutphen hebben speciaal een huis gekocht met een flinke tuin om de ouders, van wie er één zorg nodig heeft, in een zorgwoning op te nemen. “Dat kan vergunningsvrij, omdat het om een woning voor zorg gaat. Wij hebben nog niet meegemaakt dat gemeenten hiertegen bezwaar maakten. Dat is niet zo gek, want in feite betekent zo’n mantelzorgwoning dat deze mensen geen ruimte in de reguliere zorg innemen. Gemeenten staan al onder financiële druk.”

De woning bestaat uit houtskeletbouw op een stalen onderframe en is in verschillende maten verkrijgbaar. “Deze woning is bijna 10 meter lang en wordt in vijf delen vervoerd. Ze zijn wel altijd 6 meter breed, waardoor ze voldoen aan de standaardmaten en ze makkelijk te vervoeren zijn. Op de plek zelf worden ze in anderhalve dag gebouwd.”

In de fabriek is alles al geprefabriceerd. “De toiletpot en zelfs het behang zit er al in. Bovendien is het een woning die aan alle Bouwbesluit-eisen voldoet, goed geïsoleerd is en voorzien is van vloerverwarming.”

Dijkman denkt met een kwalitatief hoogwaardig product een nieuwe markt te kunnen aanboren. “Je ziet dat er ook bouwkeet-achtige constructies gebouwd worden, maar dat is dit beslist niet. Dit is een woning die dertig jaar kan staan, en weer gedemonteerd en verkocht kan worden als hij niet meer nodig is.”

Dijkman verwacht dat zijn bedrijf er de komende tijd tien per jaar gaat afleveren. “Dat is misschien wat bescheiden, maar we blijven toch Achterhoekers hè. Je moet niet overschatten wat je kunt.”

Projectgegevens

Project: Mantelzorgwoning Zutphen
Opdrachtgever: particulier
Aannemer: Senioord/Dijkman Bouw
Bouwsom: circa 100 .000 euro
Bouwtijd: zes weken voorbereiding/anderhalve dag bouw

Reageer op dit artikel