nieuws

Elke twee weken een voetbalstadion vol

utiliteitsbouw Premium

Elke twee weken een voetbalstadion vol

Als paddenstoelen schieten de Nederlandse bioscopen tegenwoordig uit de grond. Het epicentrum van de bouwwoede is Utrecht, waar op het Jaarbeursplein een megaplex moet verschijnen. Eerder dit jaar werd het opvallende Cinemec-gebouw opgeleverd.

Als een eenzaam rood baken staat de Cinemec pal naast de landtunnel

Het uitzicht op het dak van de Cinemec-bioscoop in Utrecht is bijzonder. Op een donkere novemberavond zie je de lichten van de Utrechtse binnenstad aan één kant, en de nieuwe buitenwijken van stadsuitbreiding Leidsche Rijn strekken zich uit aan de andere kant. Een kilometer noord verdwijnen de autolichten in de landtunnel van de A2, en een kilometer zuid komen ze er weer uit. Als een eenzaam rood baken staat de Cinemec pal naast de landtunnel. Het pand is “De Sterrekijker” gedoopt, en op het dak begrijp je waar die naam vandaan komt.

Trouwen

“Straks gaan mensen hier trouwen, zegt de altijd enthousiaste Cinemec-directeur Gerben Kuipers. “En hier”, wijst hij naar de brede trap op de open bovenverdieping, “kunnen we een filmdoek ophangen, zodat mensen straks in de open buitenruimte naar een film kunnen kijken.” Het gebouw heeft nog wel een probleempje met de bereikbaarheid: “als het navigatiesysteem zegt dat je bij de bioscoop bent, sta je eigenlijk hieronder, in de tunnel op de A2.”

In alle opzichten is de Cinemec, na Ede de tweede vestiging van de bioscoop-keten in Nederland, het geesteskind van Kuipers. Hij zag toekomst in de lege plek waar over een paar jaar het nieuwe centrum van Leidsche Rijn moet ontstaan. En hij was van begin tot eind nauw betrokken bij de bouw van de bioscoop. Cinemec maakt inmiddels onderdeel uit van bioscoopgigant Pathé, en die steun kwam van pas toen de Utrechtse vestiging gebouwd moest worden. “Dit is nog een lege plek, en als er nog geen andere bebouwing staat, is het vaak moeilijk om investeerders geïnteresseerd te krijgen.”

Rode doos

Het gebouw zelf wordt door architect Chris de Weijer onomwonden een “rode doos” genoemd. “Maar wel een bijzondere, die als een vuurtoren in dit gebied staat. Nog wel, want op termijn moet er ook nog hoge bebouwing naast komen.”

Vooral die positie naast de A2-tunnel maakte de constructie uitdagend, zegt constructeur Johan Galjaard van ABT. “Het wordt wel een tunnel genoemd, maar eigenlijk is het een dak over de weg van 8 meter hoog. En om op diezelfde hoogte te komen, moesten wij dit gebouw ook zover boven het maaiveld tillen. Het heiwerk moest dan ook heel voorzichtig gebeuren, omdat we pal naast de zijwand van de landtunnel werkten. En Rijkswaterstaat is uitermate kritisch hoor.”

Maar bouwer Dura Vermeer mocht de ruimte tussen maaiveld en de tunneldekhoogte niet opvullen met grond. “De wanden van de tunnel zijn niet berekend op een zijwaartse druk door een grondlichaam. Toen de tunnel werd gebouwd, werd er nog rekening gehouden met parkeergarages ernaast. We hebben die ruimte dus moeten opvullen met een heel licht vulmiddel.”

Samenwerking

We hebben met dit bouwproces een aantal lessen geleerd die we meenemen naar het volgende project

Het bouwteam heeft zo prettig samengewerkt dat dezelfde groep inmiddels ook de Cinemec-bioscoop vlak bij Nijmegen bouwt. Galjaard: “We hebben met dit bouwproces een aantal lessen geleerd die we meenemen naar het volgende project. Daarom denken we dat de nieuwe Cinemec nog sneller gebouwd kan worden.”

Kuipers verwacht dat er de komende jaren nog meer vestigingen bij zullen komen. Pathé en Cinemec zitten elkaar ook niet in de weg, omdat ze zich op een andere markt richten. De Pathé-bioscopen staan vooral in binnensteden, maar Cinemec zoekt juist de ruimte op, plekken waar een breed regionaal bereik is en die goed bereikbaar zijn. Kuipers: “Zoals hier in Utrecht, maar ook in Lent, waar we tussen Nijmegen en Arnhem in zitten. Hetzelfde geldt voor Ede, waar een aantal grote woonkernen in de buurt zit. We concurreren daarom niet met de binnenstedelijke bioscopen. De mensen die hier komen, willen niet naar de binnenstad. De bereikbaarheid is slecht en parkeren kost een vermogen. Bovendien heb je altijd gedoe, omdat binnensteden veel te protectionistisch zijn. Als je het mij vraagt, dan is elke euro die er in de binnenstad wordt geïnvesteerd, money down the drain. ”

Zonder subsidie

De mensen die hier komen, willen niet naar de binnenstad

Om uit de kosten te komen, moet de Utrechtse Cinemec jaarlijks minimaal 400.000 bezoekers trekken. Maar Kuipers is ambitieuzer. “We mikken op 500.000 tot 800.000 bezoekers. Dat is iedere twee weken een voetbalstadion.
En dat helemaal zonder subsidie. Vergelijk het eens met het nieuwe TivoliVredenburg even verderop. Dat kostte de gemeenschap 160 miljoen en heeft evenveel stoelen en evenveel bezoekers als de Cinemec.”

Reageer op dit artikel