nieuws

Bouw profiteert van bioscoophausse

utiliteitsbouw Premium

Bouw profiteert van bioscoophausse
Ries van Wendel de Joode.

In 2014 opende JT twee nieuwe bioscopen, in Hilversum en Eindhoven. Maar dit jaar wordt het jaar van Cinemec, met de opening van een nieuw gebouw in Leidsche Rijn in oktober en een verwachte oplevering van een nieuwe bioscoop in Lent, bij Nijmegen. Een derde speler, het Belgische Kinepolis, opent volgend jaar in Utrecht en Dordrecht nieuwe bioscopen.

Dit jaar wordt het jaar van Cinemec

Volgens Jorien Scholtens, onderzoeker bij de stichting Filmonderzoek, vult de bouwpiek ook een langer bestaande behoefte. “Er was ook wel een gebrek aan goede bioscopen. Sinds een daling in de jaren negentig zit het bioscoopbezoek alweer jaren in de lift. Inmiddels gaat het om ruim 30 miljoen bezoekers per jaar. Maar het werkt ook andersom: de bioscopen zijn er, dus de mensen komen.”

Hoge eisen

Maar het is niet zozeer dat er meer mensen naar de bioscoop gaan, zo blijkt uit een onderzoek van vorig jaar, maar vooral dat de mensen die wel eens een bioscoop bezoeken, vaker gaan. Scholtens: “Er worden door bezoekers hogere eisen gesteld aan de bioscoop. De beleving moet echt meerwaarde bieden ten opzichte van het kijken thuis. Het moet echt iets anders zijn.”

Er worden door bezoekers hogere eisen gesteld aan de bioscoop

Veel nieuwbouw is ook een vervanging van de bestaande voorraad bioscopen. Kinepolis kocht het Utrechtse Wolff Bioscopen, een serie kleine bioscopen in oude panden in de binnenstad. Die worden allemaal gesloten ten faveure van een nieuwe megaplex op het Jaarbeursterrein. Nieuwe technieken als 3D, een betere geluidskwaliteit en strengere veiligheidseisen zijn moeilijk inpasbaar in oude gebouwen.

Filmpiraterij

Volgens Cinemec-directeur Gerben Kuipers draait het ook om de vraag hoe de filmsector antwoord geeft aan de filmpiraterij. Zijn visie is duidelijk. “Het moet het gebouw zijn waar mensen naartoe gaan, waar ze wat kunnen drinken, elkaar ontmoeten en een film kijken.” En het blijft niet bij film. De Cinemec-bioscopen dubbelen als congrescentrum en kunnen op allerlei manieren ingezet worden. “Een voorbeeld is een mooie bergetappe in de Tour de France. Wil je die thuis op de bank kijken naast je vriendin die liever naar een soap kijkt, of spreek je af met je vrienden in de Cinemec, waar het integraal op bioscoopdoek wordt vertoond?”

Reageer op dit artikel