nieuws

Kantoortoren via luiken geventileerd

utiliteitsbouw Premium

Kantoortoren via luiken geventileerd

Elke verdieping in de gloednieuwe Majunga-toren in Parijs La Défense beschikt over een buitenruimte. En zoeken de kantoormedewerkers de loggia’s niet op, dan stroomt de frisse buitenlucht via speciale ventilatieluiken vanzelf naar hen toe.

De loggia’s van de 195 meter hoge glazen kantoortoren beslaan steeds twee verdiepingen. Ze verspringen een beetje over de zuidgevel van de toren en zijn daarmee sterk bepalend voor het uiterlijk van het nieuwste gebouw in de Parijse zakenwijk. De bovenste verdieping van de twee die op elke loggia uitkomen heeft steeds een terugvallend balkon en biedt daardoor een prettige beschutte ruimte. Maar ook de gebruikers van het onderste deel kunnen volgens Ariane Dienstag van het architectenbureau van Jean Paul Viguier onder bijna alle omstandigheden buiten vertoeven. “Je kunt met een gerust hart op je laptop werken bij een slagregen op 190 meter hoogte, als je dat zou willen.”

Niet alleen de borstwering van de loggia’s is namelijk van glas, om en om lopen ook brede glasstroken door naar boven. De gevel loopt daar dus ononderbroken door. De panelen worden ondersteund door reusachtige glazen vinnen die afscherming bieden aan de zijkant. Onderzoek in windtunnels vooraf wees volgens Dienstag al uit dat de wind- en regenoverlast voor de gebruikers van de balkons daardoor beperkt blijft. “En dat pakt in de praktijk ook zo uit, durf ik wel te zeggen twee maanden na de officiële in gebruikname.”

De ontwikkelaars realiseerden zich dat ze alleen kans van slagen hadden als ze iets bijzonders konden toevoegen

La Défense, kampt, net als veel andere kantorenwijken in Europa, met behoorlijke leegstand. Daardoor was het voor Unibail Rodamco volgens Dienstag een flinke gok om de ontwikkeling te starten. “De ontwikkelaars realiseerden zich dat ze alleen kans van slagen hadden als ze iets bijzonders konden toevoegen. Daarom zetten ze in op een duurzaam gebouw met veel licht en frisse lucht.”

De Majunga-toren wordt grotendeels natuurlijk geventileerd via luiken. Die gaan schuil achter geperforeerde aluminium strips die als lange banen in de gevel omhoog lopen. Ze zijn met de hand te openen, maar worden ook automatisch aangestuurd door het centrale klimatiseringssysteem. Dat gebruikt de luiken onder andere om tijdens warme dagen ‘s nachts te spuien. Met een Breeam Excellent-certificaat is de Majunga-toren meteen het duurzaamste gebouw van La Defense. Bij de opening in september was 60 procent van de toren verhuurd, waarmee Unibail Rodamco volgens Dienstag meer dan tevreden is.

Reageer op dit artikel