nieuws

Kant-en-klaar: Supermarkt in aangenaam en kwalitatief hoogwaardig gebouw

utiliteitsbouw Premium

Kant-en-klaar: Supermarkt in aangenaam en kwalitatief hoogwaardig gebouw

Supermarktgebouwen zijn vaak eenvoudige ontwerpen: doosvormig en functioneel. Maar steeds vaker willen de grootwinkelbedrijven dat klanten hun boodschappen ook in een aangenaam gebouw doen. Bouwmij Janssen bouwde een dergelijke Albert Heijn in thuisstad Venray.

Het gebouw op de Venrayse Gouden Leeuw-locatie heeft een winkeloppervlak van zo’n 2000 vierkante meter, maar die grootte gaat verscholen achter een halfronde, ingetogen gevel met relatief kleine ramen en een rustige, lichtbruine steenbekleding. Volgens projectleider Arjan Elbers wilde de opdrachtgever een kwalitatief hoogwaardig gebouw. “Het is in bouwteam ontwikkeld en dat zorgt ervoor dat je niet alleen naar de prijs kijkt, maar ook juist gebruikmaakt van de kennis van de verschillende partijen om zo tot een goed ontwerp en uitvoering te komen. Het was voor ons erg prettig dat we zo vroeg in het traject al betrokken waren.”

Daardoor was het voor de bouwer mogelijk om snel oplossingen te bedenken voor de uitdagingen in het ontwerp. De belangrijkste was volgens Elbers de hoge, deels uitkragende dakrand. “Die moet je goed waterdicht weten te maken, maar de architect wilde niet dat er een profiel zichtbaar was vanaf de voorkant van het gebouw. We hebben het opgelost door dat profiel achter de dakrand te verbergen.”

Janssen leverde casco op, maar moest wel rekeninghouden met veranderingen in de afbouw. “We moesten er bijvoorbeeld voor zorgen dat er later altijd, op bijna iedere plaats, een gat in de kanaalplaatvloer gemaakt kan worden.”

De opdrachtgever was zeer tevreden met het resultaat, maar er is nog wel een punt van aandacht: de glasluifel die vooraan het gebouw gemonteerd zou worden, hangt er nog niet. “De fabrikant heeft problemen met de levering van het glas. Een kwestie van onmacht, maar uiteindelijk wordt dit wel opgelost voor de opening. Het is een mooi voorbeeld van de goede manier waarop we in dit bouwproces met elkaar zijn omgegaan. Het was een constructieve samenwerking waarbij tegenslagen, die er in een bouwproject altijd zijn, samen werden opgelost. Iedereen in het proces wist dat we het project samen moesten aanpakken. Bouwen kan je niet alleen.”

Projectgegevens

Project: Nieuwbouw Albert Heijn Venray
Opdrachtgever: Ahold Europe Real Estate & Construction
Aannemer: Bouwmij Janssen
Ontwerp: Van Hoek Spuybroek Architecten
Bouwdirectie: Inspire Real Estate
Bouwtijd: 6 maanden

Reageer op dit artikel