nieuws

Haagse Markt helemaal in de computer

utiliteitsbouw Premium

Haagse Markt helemaal in de computer

De Haagse Markt onderging een metamorfose. Oude marktkramen maakten plaats voor hypermoderne units. Van elke unit is een gedetailleerde beschrijving te vinden in het Gisib-systeem.

Markt zover het oog reikt. Kooplui die hun spullen aanprijzen. Huisvrouwen op zoek naar koopjes. Het kantoor van de marktmeester, gevestigd op een etage boven de openbare toiletten op het terrein aan de Herman Costerstraat, biedt een kleurrijk overzicht van wat er allemaal te koop is op de Haagse Markt of, zoals de ‘Hagenezen’ zeggen: ‘de mart’. Een greep uit het aanbod: druiven een euro per halve kilo, spotgoedkope horloges, beenmode.

Wat het meest opvalt zijn de units waarin de marktkooplui hun waren aan de man brengen. Geen traditionele kramen voorzien van wit tentzeil en planken die als uitstaltafel dienen, maar sober ingerichte winkeltjes. verlicht door tl-balken.

Van kabel tot straatklinker tot marktkraam. Zo’n klus doe je maar eens in je leven

De Haagse Markt telt ruim vijfhonderd van zulke units. “Het zijn staalconstructies”, zegt Aco Wallaard, directeur van aannemersbedrijf Wallaard uit Noordeloos. Van maart 2014 tot en met oktober 2015 waren vijftien van zijn bouwvakkers en nog eens zo’n vijftig medewerkers van onderaannemers en toeleveranciers dagelijks aan de slag met de metamofose van de markt. “We hebben echt alles vernieuwd”, zegt Wallaard. “Onder de grond en boven de grond. Van kabel tot straatklinker tot marktkraam. Zo’n klus doe je maar eens in je leven.”

De Haagse Markt is sinds 1940 gevestigd op een terrein tussen de Schilderswijk en de Transvaalbuurt. Het terrein bestrijkt 2,11 hectare, oftewel drie voetbalvelden. Daarmee is het de grootste niet-overdekte markt van Nederland. In de loop der jaren verouderde het marktterrein. Voor de gemeente Den Haag was dat reden voor een grootscheepse verbouwing. Daaraan hing een prijskaartje van 33,6 miljoen euro. Inmiddels is de herinrichting een feit. Vrijdag verrichtte premier Rutte de officiële openingshandeling.

Bij oponthoud werkten we door in het weekend

De opknapbeurt ging niet zonder slag of stoot, vertelt Wallaard. Tijdens de bouwwerkzaamheden ging de markt gewoon door. “We hebben dat mogelijk gemaakt door het werk gefaseerd uit te voeren en een tijdelijke markt in te richten naast de markt zelf.” Het betekende voor de kooplui dat ze tijdelijk moesten verhuizen zodra hun kraam aan de beurt was. “Om alles op tijd af te krijgen, hanteerden we een heel strakke planning. Bij oponthoud werkten we door in het weekend.”

In het kantoor van de marktmeester is ondertussen Marco Burggraaf, IT-adviseur van de gemeente Den Haag, achter een bureau gaan zitten. Hij inventariseerde vanuit de gemeente alles wat zich op het marktterrein onder en boven de grond bevindt en bracht die informatie onder in het zogeheten Gisib-systeem. Dit is een computerprogramma dat de gemeente gebruikt bij het beheer van het marktterrein. Met Gisib wordt een gebied tot in detail in kaart gebracht.

Uiteindelijk wil de gemeente Den Haag zo de complete buitenruimte met alles erop en eraan in kaart brengen

Burggraaf is specialist op dit gebied. Op zijn beeldscherm toont hij een overzichtskaart waarop alle markt-units staan aangegeven. Door met zijn cursor op één van de plekken te gaan staan en op de muis te klikken, ontvouwt zich een overzicht van wat zich aan technische voorzieningen in de ruimte bevindt. Zo kan hij onder meer zien waar een meterkast staat. “De technisch beheerder kan alle units tot in detail bekijken en aantekening maken van bijvoorbeeld onderhoud dat moet worden gepleegd of beschadigingen die hij aantrof. En mocht er onverhoopt brand uitbreken, dan kan de brandweer precies zien waar zich de meterkasten bevinden.” Nu beperkt het gebruik van het computerprogramma zich nog tot het marktterrein, maar uiteindelijk wil de gemeente Den Haag zo de complete buitenruimte met alles erop en eraan in kaart brengen. “Het markterrein is ideaal om het systeem te leren kennen. Uiteindelijk kunnen we zo alle te verwachten onderhoudskosten van de buitenruimte in kaart brengen.”

Reageer op dit artikel