nieuws

“Bouwer verleg grenzen”

utiliteitsbouw Premium

“Bouwer verleg grenzen”

“Wacht niet totdat er iemand belt met een opdracht. Denk mee met investeerders. Werk samen met andere ketens.” Die oproep doet Twan Beurskens, provinciebestuurder Economische Zaken, aan Limburgse installateurs, bouwbedrijven en architecten.  

Wij willen geen massale tentenkampen. Wij hebben leegstaande gebouwen en kloosters die we kunnen verbouwen

Beurskens constateert dat Limburg in de lift zit. “Als ik kijk naar het aantal bedrijfsvestigingen dan staan we in bijna elke top drie van Nederland. Bovendien verkochten we de afgelopen twee jaar, op Brabant na, meer grond dan andere provincies. En bijna alle bedrijven hier hebben een investeringsagenda.” Ook het vluchtelingenvraagstuk biedt de bouw in zijn provincie kansen. “Wij willen geen massale tentenkampen. Wij hebben leegstaande gebouwen en kloosters die we kunnen verbouwen.”

Banken

Limburg kocht een luchthaven, ‘haalde de verbreding van de A67 en A2 vorige week met Brabant binnen’ en signaleert dat investeringen van de provincie vanuit Essent-gelden ook banken verleiden mee te doen. En dat trekt op zijn beurt andere investeerders aan. Van energiezuinige ‘slakropkwekers’ tot intelligente ‘kraakbeentelers’.

“We hoeven amper naar investeerders op zoek. Er wordt gewoon veel gebouwd hier. Logistieke gebouwen, hightech en volledig energieneutraal. Een beetje creatief zijn helpt daarbij. Zo pasten we in Noord-Limburg het instrument van erfpacht drie keer toe. In een paar maanden tijd zetten we daarmee zo’n  45 hectare grond weg.

Alles uit Den Haag weghalen is een achterhaald verdienmodel

Big data, smart industry, live science, health, food. De gedeputeerde ziet tal van nieuwe economische kansen opbloeien. De meest zuidelijke provincie van het land kan trots op zichzelf zijn, vindt hij. “Met de zo belangrijke buitenring investeerden we 450 miljoen euro in een provinciale weg. Wie doet ons dat na? Dat is ook het leuke van het Rijk, van Melanie Schultz en Henk Kamp, die de regio’s belonen die zelf ook investeren. Alles uit Den Haag weghalen is een achterhaald verdienmodel.”

’Als architect, ontwikkelaar of bouwer kun je niet meer bepalen wat mooi is

Kritisch is Beurskens op de bouwkolom. “De bouw is een geweldig vakmanschap, maar bouwers wachten nog te veel het telefoontje af, om vervolgens met een offerte te kunnen komen. Zo werkt dat niet meer. Bouwers zouden meer initiatief moeten nemen en meedenken met de klant. Als architect, ontwikkelaar of bouwer kun je niet meer bepalen wat mooi is.  Ga naar de klant toe.”

Ketensamenwerking juicht Beurskens toe, maar als het een ‘feestje van de sector blijft’ schiet dat volgens hem zijn doel voorbij. “Dat heb ik ook laatst bij een bijeenkomst van het Platform Ketensamenwerking Zuid gezegd. “Het is een goede eerste stap dat jullie bijelkaar zitten, maar het is wel jullie eigen keten. Wanneer gaan jullie iets met andere ketens doen?”

Twan Beurskens

Laagste prijs

Claudia Reiner, voorzitter van het Platform Ketensamenwerking Zuid geeft de provinciebestuurder gelijk. “Als je vanuit je eigen sector blijft redeneren, zul je nooit stappen maken. In het programma Leiderschap proberen we ook al te leren van het onderwijs, de industrie en de zorg. Maar het is geen gemakkelijke opgave. Neem alleen al een inkoper. Jarenlang was hij gewend om tegen de laagste prijs in te kopen en nu zegt iemand tegen hem dat het allemaal anders moet. Veranderen kost tijd.”

Claudia Reiner

Neemt niet weg dat er in de bouwsector de afgelopen vijf jaar al veel stappen zijn gezet, vindt de directeur van installatiebedrijf Caris en Reiner. “Op het gebied van industrialisatie, energiezuinig bouwen, de Stroomversnelling. Enorme nieuwe denkwijzen zijn ontstaan. We kunnen nu huizen binnen één dag bouwen.”

Minder faalkosten

Drie jaar geleden richtte de vice-voorzitter van Uneto-VNI het platform op. “Mijn hoofddoel was te komen tot een duurzame regio en een gezondere sector met minder faalkosten. We hebben heel veel stappen gezet, maar we staan nog aan het begin. Ik wil er vooral voor waken dat we, zoals het zo vaak gaat, niet straks weer als de economie aantrekt in oud gedrag terugvallen.” De ingeslagen weg van bouwinnovatie en een onlosmakelijk verbonden fundamentele gedragsverandering vergt namelijk een langere adem.” Ze besluit dat de bal niet alleen bij marktpartijen ligt. “Een goede economie vereist ook een goed vestigingsklimaat dat zich niet laat frustreren door belemmerende randvoorwaarden. Gemeenten moeten bovendien ook beter leren samenwerken. Als iedereen het wiel gaat uitvinden maak je geen meters. De provincie kan dat faciliteren.” 

Cobouw Café

Dit artikel is een opmaat naar het Cobouw Café Limburg dat op 18 november plaatsvindt in Maastricht. Het Cobouw Café is een live talkshow in de kroeg met muziek, levendige discussies en interviews met professionals uit het hele werkveld.

Aan tafel zitten onder andere Michel Huisman, geestelijk vader van het Maankwartier; Jamaick Ruyters, de nieuwe telg in de directie van de Jac Ruytersgroep en oud-voetballer en vastgoedman Willy van de Kerkhof. De deuren van Grand Café Maastricht gaan om 18.30 open. Aanmelden kan via t.v.belzen@cobouw.nl

Reageer op dit artikel