nieuws

Kantoren: veel meer nieuwbouw dan sloop

utiliteitsbouw

Kantoren: veel meer nieuwbouw dan sloop

De nieuwbouw van kantoren staat stil? Nee hoor. In 2014 werden twee keer zoveel kantoren nieuw gebouwd dan dat er werden gesloopt.

Dat blijkt uit onderzoek van Cobouw op basis van gegevens van het CBS. De tien actiefste kantorenbouwers onder de gemeenten bouwden zelfs acht keer zoveel nieuwe kantoren als er werden gesloopt. Amsterdam spant de kroon. De stad heeft al 9500 kantoren en bouwde in 2014 130 nieuwe kantoorpanden. Daar staat de sloop tegenover van 21 panden. Daarmee is de hoofdstad de actiefste kantorenbouwer en kantorensloper van het land.

De tien gemeenten die vorig jaar de meeste nieuwe kantoren opleverden zijn samen goed voor 267 nieuwe locaties; ze sloopten vorig jaar bij elkaar 34 kantoren.

Rotterdam is na Amsterdam de gemeente waar de meeste kantoren tegen de vlakte gingen: in totaal tien. Omdat er maar vier nieuwe kantoren verrezen, zijn in Rotterdam per saldo meer kantoren aan de markt onttrokken.


Bekijk de interactieve grafiek groter.

Slechte markt

Waarschijnlijk zijn de nieuwe kantoren die het CBS registreert een stuk kleiner dan de gesloopte. Volgens vastgoedexperts is het aantal kantoormeters dat jaarlijks verdwijnt de laatste jaren groter dan het aantal kantoormeters dat er nieuw bijkomt. Nederland telt volgens het CBS ruim 96.000 kantoren. De kantorenmarkt is voor bouwbedrijven de laatste jaren de slechtste markt die er is. De omzetten uit nieuwbouw kelderde. De omzetval is ook te zien in de aantallen. In 2014 verrezen 512 nieuwe kantoorpanden. Dat is de helft van de hoeveelheid nieuwbouw in 2012, toen er net iets meer dan duizend werden gebouwd.

Sloopaantallen zijn ondanks overschot niet gestegen

De sloopaantallen zijn ondanks het kantorenoverschot tussen 2012 en 2014 niet gestegen. De laatste drie jaar kregen jaarlijks rond de 270 kantoren te maken met de sloophamer. Mogelijk stijgen de sloopaantallen niet vanwege het toenemende aantal kantoren dat wordt getransformeerd naar woningen. Het ombouwen van kantoorpanden leverde volgens het CBS sinds 2012 bijna tienduizend nieuwe woningen op.

Rotterdam is naar de laatste drie jaar gemeten de grootste kantorensloper van het land. De stad gooide 38 panden tegen de vlakte. Nummer twee Groningen deed dat met 36 gebouwen. Amsterdam volgt met 32.

In de meeste gemeenten is nog weinig werk gemaakt van de overtollige kantoren. Ruim de helft (162) sloopte de afgelopen drie jaar geen enkel kantoorpand.

Bij 88 van de 391 gemeenten werd tussen 2012 en 2014 per saldo meer gesloopt. Groningen (saldo -21) Edam-Volendam (-15) en Tilburg (-10) krompen per saldo het meest met hun kantorenvoorraad.

Reageer op dit artikel