nieuws

Warehouse voor kleding op hangers

utiliteitsbouw Premium

Warehouse voor kleding op hangers

Sprangers Bouwbedrijf uit Breda is begonnen met de bouw van een enorm distributiecentrum voor Primark in Roosendaal. Het warehouse heeft verdiepingen boven de laad- en loszone, waardoor 40 procent meer kleding per vierkante meter kan worden opgehangen.

Het distributiecentrum komt op het bedrijventerrein Borchwerf II vlakbij de A17 in Roosendaal. “Het geheel wordt in twee fasen gebouwd. Grofweg bestaat het programma uit 85.000 vierkante meter bebouwd oppervlak, 180 parkeerplaatsen voor vrachtauto’s en zo’n 350 parkeerplaatsen voor personenauto’s”, schrijft architectenbureau stripesarchitects uit Eindhoven. “Onze opdrachtgever is Logistic Capital Partners (LCP)”, aldus architect Marc Bell.

Volgens directeur Kristof Verstraeten van LCP zal het distributiecentrum tot de grootste van Europa behoren. “De hoogte, omvang en inrichting maken het tot een bijzonder gebouw, dat je niet snel zult tegenkomen. Aan de voorzijde komt boven de laad- en loszone een mezzanine met drie lagen met rekken voor hangende kleding. Door de extra hoogte kan 40 procent meer voorraad worden gestockeerd per vierkante meter. Het gebouw wordt gerealiseerd met de nieuwste bouwtechnieken en voldoet aan de strengste isolatienormen.’

Projectleider Jacco van den Bergh van bouwbedrijf Sprangers bevestigt dat het gebouw een Breeam-waardering ‘very good’ zal krijgen. Maar de nieuwste bouwtechnieken, dat herkent hij niet. “Vibro-palen, een staalconstructie, betonkolommen, een stalen dak met kunststof dakbedekking, gevels met een betonnen plint en aluminium sandwichpanelen, dat zijn gewone bouwtechnieken”, aldus Van den Bergh. Volgens hem wordt de Breeam-waardering vooral gehaald door aandacht voor de isolatie, de organisatiestructuur en het milieu.

Niet alleen de omvang, ook het ontwerp van stripesarchitects maakt het complex bijzonder. Het hele gebouw heeft een betonnen plint van 5 meter hoog. Daarboven wordt een doorschijnende strook aangebracht, evenals verticale sandwichpanelen die verwijzen naar de hangende kleding. De gevel van het warehouse-gedeelte bestaat eveneens uit een betonnen plint, met daarboven horizontale stroken van sandwichpanelen, afgewisseld met doorschijnende stroken. Het gebouw wordt naar boven toe steeds lichter en door de onderbreking boven de plint lijken de gevels te ‘zweven’.

Reageer op dit artikel