nieuws

‘Knip tussen dak en tribunes maakt stadions goedkoper’

utiliteitsbouw

‘Knip tussen dak en tribunes maakt stadions goedkoper’

Misschien wel het kostbaarste deel van een stadion is het dak. Door het dak constructief los van de tribunes en andere bouwdelen te ontwerpen, worden stadions een kwart goedkoper. Dat blijkt uit de eerste onderzoeken van architectenbureau cepezed in Delft en het Rotterdamse ingenieursbureau IMd. Samen met een afstudeerder van de TU Delft wordt het concept uitgewerkt.

Een overdekking die constructief op zichzelf staat, met daaronder verschillende ruimtelijke functies. De vraag doet zich voor of dat nooit eerder vertoond is. “In de architectuur bestaat het vast en zeker”, zegt Jeroen Hendriks, pr-medewerker bij cepezed. “Maar ik ken geen voorbeeld van een stadion dat op die manier is uitgevoerd. Het concept bestaat uit een ‘knip’ tussen de overdekking en de tribunes en gebouwen daaronder.”

Niet dat cepezed en IMd een stadion in voorbereiding zouden hebben. Het ‘eureka’-moment komt voort uit een vraag vanuit de markt naar aanleiding van de master-thesis van een student van de TU Delft over mobiele stadions.

Traditioneel worden overdekte stadions gebouwd als een geheel, bestaande uit tribunes, toegangen, gebouwen en een dak. IMd en cepezed draaien die aanpak om door eerst een optimaal, relatief goedkoop, dak te bouwen en pas daarna de andere bouwdelen. Dat is niet alleen goedkoper, maar biedt ook enorme ontwerpvrijheid.

En de tribunes en gebouwen onder de overkapping hoeven constructief alleen zichzelf te dragen. Bovendien kunnen ze in de toekomst worden vervangen, terwijl het dak blijft staan.

Het ontwerp van cepezed en IMd voorziet in een dak met een diameter van zo’n 200 meter. Het bestaat uit een grid van 10 meter lange ronde stalen buizen met een diameter van 500 millimeter. Alle krachten uit het dak worden opgevangen door een randbalk van 10 meter hoog en 10 meter breed. Het geheel rust op vier samengestelde W-vormige kolommen en vier enkele rechte kolommen, allemaal stalen ronde buizen met een diameter van 700 millimeter. De dakbedekking bestaat uit lichte kunststof elementen. Optioneel kan een deel van de overdekking worden opengelaten.

 

Stalen dakconstructie met ring en W-kolommen. Illustratie: cepezed.

Ook is het volgens dit concept mogelijk demontabele prefab tribunesystemen toe te passen. Die kunnen eenvoudig worden verwijderd of uitgebreid, bijvoorbeeld bij promotie of degradatie van een voetbalvereniging. Bestaande stadions kunnen alsnog worden overkapt. Het concept is ook interessant voor het overdekken van terreinen voor evenementen en festivals. De afstudeerder werkt aan de verfijning van het concept, dat in elk geval goedkoper zal uitvallen. Hebben zich al geïnteresseerden gemeld? “We hebben nog geen reacties ontvangen”, zegt Hendriks.

Reageer op dit artikel