nieuws

NAM betaalt kosten van vertraging Groninger Forum

utiliteitsbouw

NAM betaalt kosten van vertraging Groninger Forum

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) betaalt de kosten die de vertraging van de bouw van het Groninger Forum met zich meebrengt. Een exact bedrag is nog niet bekend. Dat schrijft minister Kamp (economische zaken) aan de Tweede Kamer.

Het Groninger Forum verrijst aan de oostzijde van de Grote Markt in Groningen en gaat onder meer een bibliotheek en een filmhuis herbergen. Het gebouw zou in 2017 worden opgeleverd. Om het complex te beschermen tegen de risico’s van aardbevingen zijn delen ervan gesloopt. Ze worden opnieuw gebouwd. Verder vindt onderzoek plaats naar de constructie van de nieuwbouw en hoe die reageert op aardbevingen. Om de voortgang van het project in goede banen te kunnen leiden, is de bouw in februari stilgelegd. Begin 2016 worden de werkzaamheden hervat.

Hoe hoog de kosten zijn die de vertraging met zich meebrengt, is volgens Kamp niet duidelijk. Eerder dit jaar was er sprake van dat de vertraging en het aardbevingbestendiger maken van de constructie in totaal 68 miljoen euro extra zou kosten. (Cobouw 26 juni).

Ongeveer dertig andere projecten in Groningen moeten eveneens worden aangepast vanwege de risico’s van een aardbeving, zo blijkt uit de brief van de minister. Het gaat om onder meer de aanbouw van een schoolgebouw en om ontwerpen voor nieuwe gebouwen van kennisinstellingen. Onbekend is of ook andere nieuwbouwprojecten deels moeten worden gesloopt en opnieuw gebouwd.

Reageer op dit artikel