nieuws

HBG-kantoor huisvest studenten TU

utiliteitsbouw Premium

HBG-kantoor huisvest studenten TU

Waar ooit ingenieurs hun berekeningen maakten, bewonen nu studenten van de TU Delft het pand waarin het hoofdkantoor van de voormalige Hollandsche Beton Groep (HBG) gehuisvest was. In recordtijd is het gebouw in Rijswijk getransformeerd van kantoor naar 168 studentenwoningen.

Pas in juni werd bekend hoeveel internationale studenten eraan zouden komen en dus ook voor hoeveel er huisvesting geregeld moest worden. Op 31 augustus levert aannemer CenD de laatste verdiepingen op. “Een topprestatie”, vindt Philip Boswinkel van ‘vastgoedveranderaar’ Local. “Dit project is een schoolvoorbeeld van flexibiliteit en daadkracht van alle betrokken partijen.”

In iets meer dan twee maanden is niet alleen de transformatie uitgevoerd, maar ook het hele juridische traject door de gemeente in recordtempo uitgevoerd, zoals de vrijstelling bestemmingswijziging en de bouwvergunning. Samen met Actys Wonen, verhuurder en beheerder van huurwoningen in de vrije sector, heeft de bouwer ook gezorgd voor de inrichting van de kamers.

De gemeente Rijswijk heeft graag meegewerkt aan de tijdelijke transformatie. Die ziet zij als een oplossing voor de ook in Rijswijk  hoge leegstand in de kantorensector. Het HBG-kantoor ligt ook nog eens gunstig, tegenover winkelcentrum In de Bogaard. “Dit project bewijst dat lege kantoren uitermate geschikt zijn voor transformatie naar kleine units. Voor de gemeente is de gekozen oplossing van de TU Delft in dit gebouw dan ook een voorbeeld van duurzaam gebruik van de bestaande omgeving. Bij leegstand dreigt verloedering, hergebruik van gebouwen levert juist kwaliteit op voor het hele gebied”, vindt wethouder Ronald van der Meij.

Het voormalige HBG-hoofdkantoor is eigendom van Syntrus Achmea en stond al ruim tien jaar leeg. Met de tijdelijke transformatie komen én het gebouw én het terrein de komende drie jaar weer tot leven.

Reageer op dit artikel