nieuws

Echovrije testruimte voor antennes en radarsystemen van Thales

utiliteitsbouw Premium

Echovrije testruimte voor antennes en radarsystemen van Thales

Echoruimtes in ziekenhuizen worden bekleed met lood, maar voor het doormeten van antennes, volstaan wanden van eps met een laagje koolstof. Producent Thales van radar- en andere microgolfsystemen laat momenteel een nieuw testcentrum bouwen met daarin twee echovrije kamers van dit laatste type.

Thales Nederland maakt complexe high tech-systemen voor defensie, transport en de veiligheidsindustrie, zoals radar, OV chipkaart, communicatiesystemen en cybersecurity. Het voormalige defensiebedrijf heeft sinds jaar en dag een terrein in Hengelo, dat momenteel wordt omgebouwd naar het High Tech Systems Park: het Twentse antwoord op de High Tech Campus in Eindhoven. Er zijn bouwplannen en letters of intent van grotere en kleinere high tech-bedrijven, waaronder Parthian, Coblue, PM Group, OPRA, HP Valves. Thales wil zo een aantrekkelijk en vruchtbaar techniekpark creëren.

De nieuwbouw voor het echocentrum heeft zijn hoogste punt bereikt. Bouwbedrijf Plegt-Vos in Hengelo is verantwoordelijk voor de hal, waar de gespecialiseerde firma Comtest echovrije ruimtes in plaatst. Dit doen ze in een zelfdragende constructie. De eps-platen met koolstof absorberen de elektromagnetische golven die de apparatuur uitzendt. Zo krijgen de stralingsspecialisten van Thales geen reflecties terug en dat leidt tot zuiverder stralingsdiagrammen. “We hebben ook wel op buitenbanen gemeten, maar dan verstoren de gebouwen in de omgeving het antennepatroon”, licht systemengineering architect Corne Stoffels toe.

Thales had al twee echovrije ruimtes. De grootste, die medio jaren negentig is gebouwd, blijft bestaan. De kleinste moet plaatsmaken voor nieuwe buren. Thales maakt van de nood een deugd door meteen een wat geavanceerdere ruimte te laten neerzetten.

In het nieuwe gebouw komen twee kamers, één voor ontwikkeling en één voor de serieproductie. Want het bedrijf meet elk product na voor het de deur uitgaat.

 

Wanden van eps met een koolstoflaagje absorberen de straling en zorgen zo voor zuiverder stralingsdiagrammen. 

De microgolfstraling die Thales gebruikt is volgens Stoffels overigens niet schadelijk voor de mens. Het is straling met een golflengte van 1 tot 30 centimeter en vermogens van enkele tientallen kilowatten. Zo’n straling geeft alleen opwarming op de huid. De ruimtes zijn dan ook uitsluitend bedoeld om betere metingen te krijgen; niet om de omgeving te beschermen.

De nieuwbouw kost drie miljoen euro en is vanaf het tweede kwartaal van 2016 operationeel.

Reageer op dit artikel