nieuws

NAM en gemeente akkoord over Groninger Forum

utiliteitsbouw

NAM en gemeente akkoord over Groninger Forum

De gemeente Groningen en de Nederlandse Aardoliemaatschappij (NAM) hebben een akkoord bereikt over het aardbevingsbestendig maken van het Groninger Forum. Het project van BAM ligt naar verwachting nog tot begin 2016 stil.

De komende weken worden de afspraken verder uitgewerkt. In september wordt de definitieve overeenkomst gesloten. De gemeente en de NAM hebben al wel een akkoord bereikt over de kosten die de vertraging met zich meebrengt, maar willen nog geen uitspraken doen over de “met het akkoord samenhangende bedragen”. “In de komende weken zullen de afrondende gesprekken plaatsvinden in samenwerking met het ministerie van Economische Zaken.”

Eerder deze maand meldden verschillende bronnen aan regionale omroep RTV Noord dat het complex, dat oorspronkelijk 70 miljoen euro zou kosten, wel eens twee keer zo duur zo kunnen uitvallen.

Aan het Groninger Forum wordt sinds september 2011 gebouwd. Het pand had eigenlijk in 2017 klaar moeten zijn. De bouw ligt echter sinds februari dit jaar stil. De gemeente liet de bouw toen staken om nader onderzoek te laten doen naar de constructie en hoe die reageert op eventuele aardbevingen. Sindsdien onderhandelen de gemeente, BAM, de NAM en het Rijk over een oplossing voor de meerkosten.

De gemeente en de NAM hebben nu afgesproken dat de hoofddraagconstructie van het gebouw zal worden versterkt volgens de “huidige voorliggende NPR-richtlijn”. Dat is volgens deskundigen van constructeur ABT en aannemer BAM de beste oplossing. “Het karakteristieke ontwerp van het gebouw blijft overeind”, melden NAM en de gemeente in een gezamenlijk bericht. “Wel zijn er beperkte aanpassingen noodzakelijk aan de ondergrondse parkeergarage en aan het gebouw zelf. De reeds gebouwde bovengrondse delen en de beganegrondvloer moeten worden gesloopt en vernieuwd.”

Reageer op dit artikel