nieuws

Reportage: ‘Veel Britse collega’s waren jaloers op ons’

utiliteitsbouw

Reportage: ‘Veel Britse collega’s waren jaloers op ons’

Meer dan vierhonderd mensen zijn dagelijks nog aan het werk om het Internationaal Strafhof in Den Haag in juli op te leveren. Bijna een kwart van de bouwkosten gaat op aan de beveiliging van het pand.

Het zijn de laatste loodjes en echt even alle hens aan dek, maar de planning is zeker haalbaar, is de stellige overtuiging van projectmanagers Paul Fondse van de Brink Groep en Bart van Eijk van de Bouwcombinatie Courtys. Op de bovenste verdiepingen wordt al schoongemaakt en meubilair in elkaar geschroefd, maar Van Eijk maakt zich nu nog het meest zorgen over de komende testfase, inclusief nagespeelde rechtszaken en ontruimingen. “Systemen en routes lijken afzonderlijk nu logisch te werken, maar het moet ook in samenhang kloppen als hier een grote rechtszaak aan de gang is met honderden bezoekers en veel pers. Als het brandalarm afgaat, moet je veilig kunnen vluchten en moet bijvoorbeeld niet de beveiliging alles automatisch op slot gooien vanwege het gebruik van een nooddeur.”

In opdracht van het Internationale Strafhof werken de projectmanagers volgens de Britse standaard NEC3, waarbij open boekhouding, samenwerking en optimalisaties centraal staan. “In Nederland lijkt het alliantiecontract nog het meest op NEC3, maar die is nooit standaard, vaak heel complex en geeft veel extra juridische kosten.” Het ‘early-warning-system voorkomt grote problemen en overschrijdingen, doordat de bouwer en opdrachtgever elkaar meteen opzoeken, zodra een probleem opdoemt.

Potje

Tot nog toe zijn 160 vroegtijdige meldingen (early warnings) ingebracht en opgelost, waarvan vijftig door de opdrachtgever en 110 door de opdrachtnemer. “Je denkt veel meer met elkaar mee en uit het met elkaar gecreëerde potje van 3 procent van de aanneemsom worden optimalisaties, maar ook tegenvallers betaald.”

De verwachting is dat er na oplevering volgende maand nog wat overblijft om te verdelen. Vol trots laten ze de recent gewonnen prijs voor het beste ‘grootste NEC3’-project van 2015 zien, die Fondse onlangs in Londen in ontvangst mocht nemen. “In de Angelsaksische landen werkt de standaard bij honderden bouwprojecten. We hadden heel wat jaloerse Britse collega’s.”

De toepassing van BIM heeft ervoor gezorgd dat het aantal nageboorde sparingen beperkt is gebleven. “Dat is bij vergelijkbare projecten meestal totaal anders”, weet Fondse uit ervaring. “Het ontwerp maken in BIM kost relatief extra tijd, maar die betaalt zich ruimschoots terug in de uitvoering.” Na oplevering komt een BIM-model beschikbaar voor de beheer- en onderhoudsfase, waarmee alle informatie op een iPad is in te zien.

Doolhof-gevoel

Vloeren, leuningen en kolommen zijn allemaal opvallend netjes ingepakt of afgedekt om beschadiging in de eindfase te voorkomen. De strakke witte muren zorgen voor een doolhof-gevoel, waarachter altijd wel weer een kruiwagen vol spullen of stapel armaturen ligt. Rondom het pand werken tientallen mensen aan het afbouwen van de zogenoemde spiegelvijver, waarvan een klein stukje al als test onder water staat. En daarbuiten zijn nog shovels in de weer om het duinlandschap te creëren, zodat een logische verbinding ontstaat met de aangrenzende Scheveningse duinen.

Vanaf september zullen de eerste nieuwe bewoners hun intrek nemen, waarbij de bulk in de eerste twee weken van december wordt verwacht. Vanaf het nieuwe jaar kunnen dan rechtszaken worden gevoerd en werken zo’n negenhonderd mensen aan het veroordelen van dictators en misdadigers. Onlangs werd nog een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen de Soedanese president Omar al-Bashir.

De vijf torens zijn op en top beveiligd, maar hebben toch een transparante en rustige uitstraling. Het ontwerp is helemaal uitgewerkt in verschillende beveiligingsniveau’s en het scheiden van verschillende stromen. Zo komen de verdachten straks binnen via een ondergrondse gang die toegang geeft tot een van de verschillende gevangenenruimtes.

De combinatie van beveiliging en brandveiligheid heeft geleid tot een ontwerp met bijna honderd installaties, die grotendeels al afzonderlijk zijn getest, maar ook in samenhang moeten werken. Fondse schat dat ruim 15 procent van de bouwsom opgaat aan allerlei veiligheidsvoorzieningen als draaideuren, alarmsystemen en camera’s en nog eens 10 procent aan het explosiebesteding maken van de gevels, veiligheidsglas en andere bouwmaatregelen.

Eigenschappen van NEC3

• Stimuleert samenwerking tussen opdrachtgever en opdrachtnemer

• Transparante manier van werken

• Vroegtijdig signaleren van risico’s en problemen en deze bespreekbaar maken

• Risico’s worden beheerd door de partij die deze het best kan managen

• Betrokkenheid van een proactieve opdrachtgever

• Uniek prijsmechanisme op basis van incentives en winstdeling

• Geschreven in ‘easy-English’, geen juridisch taalgebruik

Projectgegevens

Opdracht: Nieuwbouw Internationaal Strafhof (56.000 vierkante meter)

Opdrachtgever: International Criminal Court (ICC) Permanent Premises

Opdrachtnemer: Bouwcombinatie Courtys (Visser & Smit Bouw en Boele & van Eesteren, beide onderdeel van VolkerWessels)

Architect: Schmidt Hammer Lassen Architects

Constructeur: Royal HaskoningDHV

Contractvorm: D&C en NEC3

Bouwbudget inclusief verhuizing: 203 miljoen euro

Oplevering: juli 2015

Reageer op dit artikel