nieuws

Luxe wonen in kantoor kan makkelijk

utiliteitsbouw Premium

Luxe wonen in kantoor kan makkelijk

Luxe en comfortabel tijdelijk wonen in een voormalig kantoorgebouw. Dat is het idee achter de Hub, een modulaire unit voor de natte ruimtes en elektra, waarmee David Hess van architectenbureau Kraaijvanger de prijsvraag Wonen in de Toekomst van woningcorporatie Havensteder heeft gewonnen.

“Ruimte is luxe, en we hebben ruimte genoeg”, zegt Hess over de unit, die niet alleen een ruimtelijke, maar ook een financiële oplossing biedt voor de vragen rond tijdelijk wonen in kantoorgebouwen. “De kunst is alleen om die ruimte te ontsluiten.”

De Hub is een demontabel, modulair systeem met alle woonvoorzieningen op het gebied van elektriciteit, water, eventueel gas, kabel en wifi, de afvoer van afval en vuil water, en een regelbare temperatuur. De units worden via de lift of een venster het gebouw ingebracht. In combinatie met woningscheidende wanden en een verhoogde vloer kan een kantoorverdieping relatief eenvoudig worden omgebouwd tot een verdieping met luxe appartementen. Cruciaal in het plan is de bewoner veel ruimte te geven. Zo ontstaan luxe appartementen in plaats van studentenwoningen. En zo zijn ingewikkelde aanpassingen omtrent vluchtwegen en dergelijke te vermijden.

 

In de demontabele Hub (rood) zitten alle woonvoorzieningen, zoals elektriciteit, water, kabel, wifi en afvoer van vuil en water.

Hess stelt zich voor dat de Hub in bezit is van een faciliterend bedrijf, bijvoorbeeld een energieleverancier, of Ikea. Dit verhuurt de units aan de gebouweigenaar, die alleen voor de kosten per maand opdraait. Dat kan de drempel verlagen om een kantoorgebouw tijdelijk te transformeren.

De Hub wordt geupdated wanneer dat technisch of modisch wenselijk is. Misschien kunnen bewoners hun Hub personaliseren, zoals met auto’s gebeurt. Ook ziet Hess kansen voor samenwerking met leveranciers die verschillende producten leveren met dezelfde maatvoering, waaruit de bewoner kan selecteren. Bijvoorbeeld koel-vriescombinaties met meer of minder ruimte voor vriezen, die plug&play in de Hub worden ingeschoven.

De betrokken partijen beginnen direct met de uitvoering van het plan. Havensteder, dat de prijsvraag organiseerde in het kader van zijn honderdjarig bestaan, stelt 50.000 euro ter beschikking, te besteden aan het uitwerken van een prototype in een eigen gebouw in het Rotterdamse Zomerhofkwartier.

“Het doordachte voorstel van de Hub speelt in op een van de belangrijkste vraagstukken in de vastgoedsector: de flexibilisering van wonen in de steden. Het prototype van hun demontabele unit is bovendien opschaalbaar en biedt onze sector meerwaarde,” zegt Hedy van den Berk, bestuurder van Havensteder en voorzitter van de vakjury.

Reageer op dit artikel