nieuws

Kant-en-klaar: Sobere Hollandse moskee valt niet te veel uit de toon

utiliteitsbouw Premium

Kant-en-klaar: Sobere Hollandse moskee valt niet te veel uit de toon

Een nieuwe moskee bouwen zorgt nog wel eens voor ophef. Maar Wijnen Bouwgroep heeft alleen maar positieve ervaringen met zijn opdrachtgevers. Dit is al de tweede moskee voor de Brabantse bouwer.

Het zijn vaak de grotere projecten, zoals de Rotterdamse Mevlana moskee, de Amsterdamse Westermoskee of de Goudse El Wahda, die veel aandacht krijgen. Ondertussen worden in andere gemeenten vrij geruisloos nieuwe gebedshuizen gebouwd. Maar wie bij een moskee denkt aan Arabische suikerpaleisjes met minaretten als parapluutjes in een sorbet, komt meestal bedrogen uit. Over het algemeen zijn de nieuwe moskeeën relatief sobere gebouwen, ontworpen om niet al teveel uit de toon te vallen met de omgeving. Soms moet je goed kijken om te zien dat het om een islamitisch gebedshuis gaat. Zo is aan de voorzijde van het nieuwe Islamitisch Cultureel Centrum in de Utrechtse wijk Leidsche Rijn niet te zien welke functie het heeft. Pas als je om het gebouw loopt, is de onmiskenbare halve koepel aan de achterzijde zichtbaar. “De steenkleurige luiken kunnen ook open,” zegt projectleider Piet-Hein Maas, “Dan is beter te zien dat het een moskee wordt.”

Het gebouw – drie verdiepingen met gebedsruimte – is casco opgeleverd. “Alleen vloeren, wanden, gevel en dak. De afbouw en installaties worden door de opdrachtgever zelf geregeld. We konden dus gewoon nog met schoenen aan naar binnen.”

“Voor ons was dit technisch geen heel uitdagend ontwerp, maar wel een leuk project om te doen. En het ziet er fraai uit. Wij zijn dik tevreden, en de opdrachtgevers ook.”

De betrokkenheid bij de bouw was groot. “In Brabant werden de kerken vroeger door het bisdom gebouwd, maar hier wordt door de gelovigen euro voor euro zelf ingezameld. We hebben regelmatig mensen uit de gemeenschap de bouwplaats laten zien.”

Maas is vol lof over zijn opdrachtgevers. “Uiterst correcte mensen. Het maakt tijdens de bouw voor ons verder weinig verschil wat de uiteindelijke functie is. Ook niet dat er in de afspraken stond dat er tijdens de feestelijke start van de bouw en het hoogste punt geen alcohol mocht worden geschonken. Die bepaling was niet nodig, want alcohol op de bouwplaats hebben we zelf al jaren geleden al afgeschaft.”

Projectgegevens

Project: Moskee/ Islamitisch centrum Utrecht

Opdrachtgever: Vereniging ICCLR

Aannemer: Wijnen Bouwgroep

Ontwerp: Azar architecten

Bouwtijd: 8 maanden

Bouwsom: minder dan 1 miljoen

Reageer op dit artikel